Levegőminőség

2023.01.13. 06:50

Tisztulhat a levegő Nógrád-szerte, de a tél továbbra sem kopogtat

Javulhat a levegő minősége Salgótarjánban a következő napokban érkező sok csapadéknak köszönhetően. Az igazi télre azonban még mindig várni kell.

Nagy Orsolya

Az elmúlt időszakban több alkalommal is kifogásolt volt a levegő minősége Salgótarjánban.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a témával kapcsolatban elmondta, hogy a megyeszékhely esetében a téli időszakban a legjellemzőbb légszennyező anyag a szálló por. A levegőben ilyenkor szilárd és folyékony halmazállapotú részecskék vannak, amelyek 10 mikrométernél is kisebbek. Ezek belégzéskor túljutnak a garaton, a 2,5 mikron alattiak pedig bejutnak a tüdőbe, sőt onnan fel is szívódnak, bekerülve így a keringésbe.

Hozzátették: a légszennyező anyagok között a benzol, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid, az ózon, az aeroszol részecskék, valamint a kén-dioxid említhető. A légszennyezettségi adatokat vizsgáló állomások – így a salgótarjáni is – ezek koncentrációját folyamatosan monitorozzák a nap 24 órájában, az év 365 napján.

Milyen panaszokat okozhat a rossz levegő?

– A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehéz légzést váltva ki, de a tüdőbe eljutva és felszívódva gyulladásos folyamatot is elindíthatnak. Csökkentik a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Ez elsősorban a légzőszervi betegek állapotát súlyosbíthatja, különösen asztma és hörghurut esetében. A keringésbe jutva növekszik a vér alvadékonysága, így vérrögök képződhetnek, amelyek növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát – tájékoztattak.

Kifejtették azt is, hogy különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak. Éppen ezért ajánlatos, hogy ilyenkor minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Egészséges embereknek is a fizikai munkát, testedzést tanácsos ilyenkor kerülni. A lakás szellőztetése pedig csak rövid ideig tartson.

A szakemberek arra is kitértek, hogy a lakosság is sokat tehet azért, hogy ez a helyzet javuljon. Érdemes a szilárd tüzelőanyagok égetésének mérséklése, a gépkocsi használat csökkentése, de a kerti hulladék és avar égetésétől való tartózkodás is elősegítheti a pozitív változást.

A héten tisztulhat a levegő a sok csapadéknak köszönhetően

Bár az elmúlt időben többször is kifogásolt volt a levegő minősége, az elkövetkezendő napokban az előrejelzések szerint tisztulni fog a légkör.

Vaszkó András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a hét hátralevő részében az átlaghoz képest enyhébb időjárás lesz.

– Újabb frontok érkeznek térségünkbe, ezáltal ma meleg- és hidegfront is lesz, de marad Nógrádban a sok felhő. Ma ráadásul csapadék is érkezik gyenge eső formájában, amely estére kiterjed és szombat hajnalban akár már havas eső, havazás is lehet – közölte Vaszkó András.

Kifejtette: a hétvégére felszakadozik a felhőzet, tisztul az időjárás és a nap is kisüt néhány órára, de vasárnap újra eső várható. Jó hír azonban, hogy mivel sok csapadék lesz, így az kimossa a magas koncentrációjú légszennyező anyagokat, ezáltal a levegő is kedvezőbbé válik.

Az igazi tél továbbra sem érkezik meg

A szakember úgy fogalmazott, hogy jövő hét elején gyakorlatilag mindennap lehet csapadékra számítani és hidegebb is lesz. Nógrád megyében pedig megnövekedhet a havas eső és a havazás esélye, de leginkább a magasabban fekvő területeken. – Bár a hőmérséklet alacsonyabb lesz, de nagy mínuszok nem várhatók, éjszakánként lesznek gyengébb fagyok. Nagyon kemény téli időjárás továbbra sem lesz – emelte ki Vaszkó András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában