SZJA

2023.01.31. 13:05

Tippek a NAV-tól: így ellenőrizheted az adóbevallás-tervezeted!

Igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet – hívja fel az adózók figyelmét a NAV. Aktuális közleményükben emlékeztetnek: ezekben a napokban mindenkinek kézhez kell kapnia igazolásait a tavalyi jövedelmekről.

Nool

A ellenőrzés tetemes mennyiségű hiányt állapított meg

Forrás: Shutterstock

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege – tájékoztatta portálunkat kedden Gáspárné Pál Erika, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakértője.

Közleményében emlékeztet: aki ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót, az a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján, az eSZJA-oldalon. Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain, illetve a kormányablakokban pár perc alatt regisztrálhat.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig – adóazonosító jele és születési dátuma megadásával – többféle módon is kérheti a tervezet postázását. SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn), az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon, levélben (a BEVTERVK formanyomtatványon), telefonon (a 1819-es hívószámon), személyesen (az ügyfélszolgálatokon).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában