Fejlesztés

2023.01.17. 19:22

Támogatásból korszerűsítik a kazári szociális intézményt

Napelemes rendszert is telepítenek Kazáron a pályázati forrásból megújuló idősek napközi otthonára.

V. E.

Napelemet is telepítenek az épületre. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Kívül belül felújítják a településen az idősek napközi otthonát egy pályázati forrásnak köszönhetően. Gecse Ákos, a község polgármestere elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz kiírásán 172 millió forintos támogatást nyertek a helyi szociális infrastruktúra fejlesztésére.

– Az idősek napközi otthona Kazár észak-nyugati végében található, csendes környezetben, szép kilátással. Az épület alapterülete 227 négyzetméter, tökéletesen megfelel a szociális intézmény számára, azonban több okból kifolyólag is jelentős felújításra szorul. A fűtést egy régi gázkazán biztosítja radiátorokon keresztül, míg az épület melegvíz igényét egy villanybojler szolgálja ki. A beruházás segítségével ezeken a tényezőkön kívánunk változtatni. Egyebek mellett megerősítjük a fedélszéket, illetve a palaszerkezeteket elbontása után cserépfedéssel látjuk el a tetőt. Az energetikai szempontok miatt a külső falakat és a padlásfödémet is hőszigeteljük, a nyílászárókat szintén korszerűbbre cseréljük. Az épületben LED világítást alakítunk ki, illetve a fűtést egy új, kondenzációs kazán fogja szolgáltatni – sorolta a fejlesztés pontjait a polgármester.

Kifejtette, hogy a belső tereket érintően cserére szorulnak az elektromos- és a vízvezetékek, a padló- és falburkolatok, valamint a belső nyílászárók is. Természetesen minden belső és külső felület új festést is kap majd a projekt megvalósítása során, illetve az új tetőfelületre egy napelemes rendszer telepítését tervezik. Az akadálymentesítés terén támasztott elvárásoknak is eleget tesz majd a kivitelezés. Gecse Ákos a beruházással kapcsolatban hozzátette: a támogatói okirat aláírása a közeljövőben várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában