Csillagtenger

2023.01.03. 09:24

Salgótarjánból fotózta le az Androméda-galaxist Komka Péter

A lenyűgöző felvétel elkészítése 3 órát vett igénybe. Az Androméda-galaxist Komka Péter, az MTI Nógrád megyei fotóriportere készítette, otthona udvaráról.

A.E.

Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd tulajdonképpen egy spirálgalaxis az Andromeda csillagképben (ez utóbbi pedig egy látványos csillagkép az északi égbolton, ami a görög mitológiában szereplő Androméda királylányról kapta nevét). Az Androméda-galaxis a Naptól mintegy 2,5 millió fényévnyi távolságra található. A már számos elképesztő felvételt jegyző salgótarjáni fotóriporternek, Komka Péternek ezúttal ezt az extragalaxist is sikerült lencsevégre kapnia.

Elképesztő látvány: Salgótarjánból fotózta le az Androméda-galaxist Komka Péter
Elképesztő látvány: Salgótarjánból fotózta le az Androméda-galaxist Komka Péter
Fotós: Komka Péter

– A felvétel december 28-án este készült Salgótarjánban. Célszerűségből az udvarunkon állítottam fel a felszerelést, bár itt elég magas a közvilágításból származó fényszennyezés. Bíztam benne, hogy a sötét helyről szabad szemmel is látható galaxis fotózásához talán még így is megfelelő lesz a helyszín. A kép egy speciális, a Föld forgását kompenzáló állványra helyezett teleobjektívvel és digitális fényképezőgéppel készült. Az előkészületekkel együtt körülbelül 3 órát tartott a fotózás. Az utómunka két napot vett igénybe a csillagászati fotók feldolgozására szolgáló szoftverrel – mesélte a Nool.hu-nak Komka Péter.  

Az MTI Nógrád megyei fotóriportereként is tevékenykedő szakember nemrégiben a Nemzetközi Űrállomást és a BlueWalker 3 műholdat is megfotózta. A somoskői vár feletti égboltról készített pazar fotóit alábbi cikkünkben mutattuk be:

Komka Péter szeptemberben Somoskő várával az előtérben a Szlovákia és Lengyelország határán húzódó Magas-Tátra hegycsúcsait is megörökítette:

 A fotós rendszeresen készít az időjárás adta látványosságról is lélegzetelállító felvételeket. Legutóbb a Salgótarján fölé kúszó ködöt kattintotta le nem mindennapi szemszögből:

Októberben pedig Cerednél készültek hasonló fotók:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában