Árvízvédelmi kérdések

2023.01.21. 08:39

Partfalomlás Mátrakeresztesen: záportározó megépítéséről döntöttek a védelmi vezetők

Szabó Sándor nógrádi és Ignácz Balázs hevesi főispánok védelmi vezetői minőségükben találkoztak pénteken délelőtt Pásztó-Mátrakeresztesen, ahol a térség árvízvédelmi kérdéseiről egyeztettek Farkas Attila polgármester, Zsiga Tamás járási hivatalvezető és Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezetője társaságában.

Nool

Helyszínbejárást tartottak a mátrakeresztesi partfalomlás helyszínén

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nagy mennyiségű csapadék miatt szerdán leomlott a partfal Pásztó mátrakeresztesi településrészén, a víz pedig lakóházakat veszélyeztetett. Hivatásos és önkéntes tűzoltók közösen pakolták a homokzsákokat, hogy megvédjék az ingatlanokat. Délután már egy munkagép is a helyszínen volt, ami a patak medrét takarította.

Szabó Sándor, Ignácz Balázs, Farkas Attila, Zsiga Tamás és Dobre-Kecsmár Csaba is részt vett az egyeztetésen
Szabó Sándor, Ignácz Balázs, Farkas Attila, Zsiga Tamás és Dobre-Kecsmár Csaba is részt vett az egyeztetésen
Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Az esettel összefüggésben védelmi vezetői minőségükben találkoztak Szabó Sándor nógrádi és Ignácz Balázs hevesi főispánok pénteken délelőtt Pásztó-Mátrakeresztesen, ahol a térség árvízvédelmi kérdéseiről egyeztettek Farkas Attila polgármester, Zsiga Tamás járási hivatalvezető és Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezetője társaságában – derült ki a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal közleményéből

– A vármegyei védelmi bizottságok vezetőiként a főispánok folyamatosan nyomon követik és segítik a jelentős mennyiségben lehullott eső következtében a területükön felmerülő problémák megoldását – írták. Hozzátették, hogy a Mátrakeresztesen megtartott helyszínbejárás fő célja az volt, hogy egyeztessenek a következő lépésekről az ilyen és hasonló problémák megelőzésére szolgáló záportározó építésének előkészítésében.

A Mátrából lezúduló víz elsősorban Nógrád vármegyében okoz problémákat – hangsúlyozta Szabó Sándor, hozzátéve, hogy a megoldás ugyanakkor Heves vármegye területét érinti. 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal vezetője emlékeztetett arra is, hogy a végleges és megnyugtató megoldás egy záportározó lenne, amelynek érdekében a szükséges előkészítő tanulmányok a közelmúltban már el is készültek. A főispán a helyszínen arra is ígéretet tett, hogy megoldást fognak találni a jelentős költségű beruházás megvalósítására. 

Szabó Sándor hangsúlyozta: amint a megemelkedett energiaárak és a további külső tényezők okozta nehézségek enyhülnek, a központi költségvetésből lesz szükséges finanszírozni a probléma megoldását, addig pedig a konkrét előkészítés szükséges lépéseit kell megtenni.

– tudtuk meg a Nógrád Vármegyei Kormányhivataltól.

Még mindig intenzív a vízhozam a Csörgő-patakban
Még mindig intenzív a vízhozam a Csörgő-patakban
Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Ignácz Balázs, Heves megye főispánja kiemelte, hogy a területi közigazgatási feladatok mellett a vármegyei védelmi ügyekért is felelős vezetőként támogatja a javaslatot. 

Kitűnő szakemberek előkészítették a probléma lehetséges megoldási forgatókönyveit, ha eszerint egy Heves vármegye területét érintő beruházás szükséges, akkor erre kell közös erőfeszítéseket tenni

 – mondta. Ignácz Balázs azt is ismertette, hogy ennek érdekében a jelenlegi árvízhelyzetek lecsengését követően haladéktalanul összehívják majd a két vármegye védelmi bizottságainak egyesített ülését. A kormányhivatalok vezetői biztosították a megye lakosságát, hogy a vármegyei védelmi bizottságok és az azokat vezető főispánok Nógrádban és Hevesben is folyamatosan nyomon követik a problémákat és ellátják a védekezés koordinációját. 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal közleményében kitértek arra is, hogy Nógrád megyében a mátrakeresztesi partfalomlás mellett az Ipoly áradása okoz problémát elsősorban Ipolytarnóc környékén, de a völgy további településein is védekező intézkedések voltak szükségesek. Ahogy arról korábban hírportálunkon is írtunk, a Kelet-Cserhátban a megáradt Szuha patak miatt teljes szélességében lezárták a 21-es főútról Csécsére vezető utat, ám itt pénteken estére szerencsére visszahúzódott a víz és újra járhatóvá vált az út.

A szomszédos megye helyzetéről az alábbiakat írták:
– Heves vármegyében szintén több megáradt vízfolyás mentén jelentkeznek gondok, a Tarna teljes hazai szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ezen felül a közlekedők biztonsága érdekében úgy döntöttek, hogy a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában