Árhullám

2023.01.19. 20:03

Kilépett a medréből több nógrádi vízfolyás, árvízvédelem az Ipolyon és a Zagyván (videó)

A folyamatos esőzések miatt szűkebb hazánkban több területen a mederből is kilépve hömpölyög a patakok és a folyók vize.

Veres Edina

Szécsényben egyre magasabban áll a víz a mederben

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) tájékoztatása szerint jelenleg Nógrád megyében két folyón végeznek árvízvédekezési tevékenységet.

– Január 18-án 8 órától az Ipolyon és a Zagyván levonuló árhullám nyomon követésére és a szükséges beavatkozások elvégzésére első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a KDVVIZIG védelemvezetője – olvasható az igazgatóság portálunk kérdésére küldött válaszában, amelyből az is kiderült, hogy ez előbbi folyó esetében az Ipolyvecét, Dejtárt, Balassagyarmatot és Szécsényt, míg utóbbinál a Mátraverebélyi-, a Maconkai-, és a Tarján-pataki-tározókat érintő árvízvédelmi szakaszokra érvényes a készültség.

– Csütörtökön 13 órától a Maconkai-tározóra elrendelt árvízvédelmi készültséget a vízállás emelkedése miatt II. fokúra emeltük. A tározókban szükség szerint tartjuk vissza a vizeket, hogy az érkező árhullám vízmennyisége csak korlátozottan jusson le a tározó alatti folyószakaszra. A levonuló árhullámot az őrállomány folyamatosan figyeli, a szükséges beavatkozásokat elvégzi. A mai napon Balassagyarmat megóvása érdekében a belterületről kifolyó csapadékvíz torkolatánál ideiglenes elzárást építettek ki az igazgatóság szakemberei, mert a régi zsiliptábla nem volt alkalmas a vízzárásra – részletezte a KDVVIZIG, hozzátéve: az árvízvédelmi készültséget az árvíz levonulásáig és a szükséges beavatkozások elvégzéséig tartják fenn.

A beavatkozásokról a KDVVIZIG közösségi oldalán több képet is megosztott.

Az Ipoly szintje helyenként méterekkel magasabb az átlagos vízállásnál

Földterületeket, legelőket öntött el az áradó folyó nógrádi szakaszain. Néhol - köztük Litke és Ipolytarnóc között is - egészen az út széléig ér a víz, ami az elmúlt 24 órában is szinte folyamatosan emelkedett megyeszerte. Ipolytarnócon a Rákóczi út egy része már teljesen víz alá került, az érintett területen álló lakóházakat homokzsákokkal védték be. 

Munkatársunk Szécsény és Őrhalom között, valamint a pösténypusztai határátkelőnél is megnézte az aktuális helyzetet:

Az árvíz miatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában helyeztek el egy hattagú családot Ipolytarnócon. Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, melynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel, a Máltai Szeretetszolgálat a településre behozta, és családoknál elhelyezte az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna.

Lezárták a tugári zsilipet Szécsényben, harmadfokú a készültség Balassagyarmaton

Csach Gábor, a város polgármestere a közösségi oldalán adta hírül, hogy csütörtök délelőtt az Ipoly Balassagyarmaton is több helyen kilépett a medréből, majd elérte az északi csapadékvíz főgyűjtőcsatorna vízszintjét. Emiatt pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a városban.

Stayer László arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az áradás miatt az önkormányzat munkatársai csütörtökön lezárták a tugári zsilipet. Remélik, hogy ezzel tudnak valamit javítani a kialakult helyzeten.

A közlekedést is nehezíti az áradás

A Szuha patak áradása miatt csütörtökön lezárták a 2127-es összekötő utat, a 21-es számú főút és Csécse között. A település Ecseg vagy Szarvasgede irányából közelíthető meg.

A hirtelen lezúduló eső miatt kilépett a medréből az Ipoly folyó is Drégelypalánknál. Ahogyan olvasónk, Kinczel László fotóin is látszik, a víz elöntötte az utat is, így nehezítve a közlekedést.

 

Sok munkát ad a szűnni nem akaró csapadék a lánglovagoknak is

A salgótarjáni tűzoltók néhány órával az első somoskőújfalui eset után ismét a településre vonultak, ekkor azonban egy Somosi úti családi házhoz riasztották őket. Az ingatlan pincéjét hozzávetőleg fél méteres magasságban öntötte el a víz, a lánglovagok szivattyú segítségével közel három köbméternyi vizet távolítottak el a helyiségből. A késő délutáni órákban sem fújt visszavonulót az eső, illetve a hó, aminek következtében a szécsényi hivatásos tűzoltóknak egy szalmatercsi családi ház pincéjéből egy 90 centiméteres vízoszlopot kellett kiszivattyúzniuk.

Az esőzés miatt kért segítséget Cserhátsurány polgármestere is a tűzoltóktól. A településen átfolyó Feketevíz-patak gátjának megemelésében volt szüksége a segítségre az önkormányzatnak. 

Endrefalván egy családi ház pincéjét árasztotta el a víz, Pásztón pedig partfal omlott a patakba, és lakóházak kerültek veszélybe. Ide a tűzoltók mellett a Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották, hogy homokzsákokkal segítsenek a védekezésben. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában