Továbbtanulás

2023.01.17. 19:20

Nógrádi végzősök, irány az egyetem! – fontos változások a jelentkezésben

A tavasszal érettségiző nógrádi fiatalok február 15-ig adhatják be jelentkezésüket az általuk kiválasztott egyetemekre vagy főiskolákra, a jelentkezési folyamat azonban némileg változott idén. Portálunk megkereste az Óbudai Egyetem igazgatóját, aki beszámolt az újításokról, valamint megkérdeztünk néhány nógrádi fiatalt is, akik elmondták, hol szeretnének folytatni tanulmányaikat.

Gubányi Patrik

Évről évre többeket érdekel a villamosmérnök-képzés. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Elindult a felvételi hajsza, a végzős középiskolások, gimnazisták elkezdték azon törni a fejüket, hogy mely felsőoktatási intézmény küszöbét szeretnék átlépni a szeptember elején.  A tanulók február 15-ig adhatják be a jelentkezésüket a kiválasztott intézménybe.

Figyeljetek a változásra!

A 2023-as évtől életbe lépett egy új változás, amire érdemes odafigyelni: 2023-tól  a felsőoktatási tanulmányaikra készülők nem hitelesíthetik majd az e-felvételi felületén leadott jelentkezést a kinyomtatott, aláírt és postázott hitelesítő űrlappal, erre kizárólag az Ügyfélkaput használhatják majd – számolt be az újításról még tavaly a Felvi.hu

A Nool.hu megkereste az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatóját, Székyné Dr. Sztrémi Melindát, aki több érdekes információval is szolgált a felvételi eljárással kapcsolatban. 

– Az Óbudai Egyetem által kezdeményezett szakindítást az Oktatási Hivatal (OH) nyilvántartásba vette, erről az értesítést a múlt héten kaptuk meg. Ez azt jelenti, hogy a február 15-ig tartó felvételi eljárásban már lehet választani Salgótarjánban is a villamos-üzemmérnök képzést nappali és levelező tagozaton is mindkét finanszírozási formában. A kiegészítő kötet szerkesztése erre a hétre van ütemezve az OH tájékoztatása szerint – mondta az igazgató.

Hozzátette: ezzel kiegészülve már hat csoport indulhat a Salgótarjáni Képzési Központban az első évfolyamon. Ezek a mérnökinformatikus alapképzés, a gazdálkodási és menedzsment alapképzés, a kereskedelem és marketing alapképzés, valamint a villamos-üzemmérnök alapképzés. Van, amelyik csak nappali tagozaton elérhető, míg mások levelezőn is elvégezhetők.

Saját egyetemi ingatlan Salgótarjánban

Az igazgató kiemelte: a képzést a mára teljesen felszerelt, három szintes saját ingatlanban folytatják a Rákóczi út 180. szám alatt, ahol három számítógépterem, három további tanterem, zsibongó, teakonyha, saját belső parkoló, továbbá kávézó terasz várja a fiatalokat.

Ismertette, hogy körülbelül 60-80 új tanuló felvételére készül az egyetem salgótarjáni kirendeltsége. A tavalyi turnusban 115 fiatal adta be a jelentkezését hozzájuk, ám – a megfelelő pontszámok és a megjelölt intézmények sorrendje alapján – 27-et tudtak pozitívan elbírálni.

– A nappali tagozatban kizárólag Nógrád megyéből vannak egy kivétellel, a levelező képzésben viszont alig vesz részt helyi, általában ők Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Hajdú-Bihar megyéből kapcsolódnak be az oktatásba – árulta el érdeklődésünkre az igazgató.

Ó, mondd, te kit választanál!

Elcsíptünk néhány végzős tanulót Salgótarjánban. Arról kérdeztük őket, hogy melyik felsőoktatási intézményhez tervezik beadni a jelentkezésüket és milyen szakra.

– Én mindig a gazdálkodást szerettem volna kitanulni, így a Budapesti  Műszaki és Gazdasági Egyetemet fogom elsőként megjelölni, azon belül pedig a nemzetközi gazdálkodást – mondta Ágner Ádám. – Mindig is a matematika és az idegen nyelvek mentek jól, ott mindkettőt tudom majd hasznosítani. Igazából a szükséges pontszámokat már az előrehozott érettségivel elértem, így nagy meglepetés nem történhet. Bízom benne azért, hogy az érettségi jól fog sikerülni – tette hozzá a fiatal.

Bella Bence a jövő héten adja be a pályázatát a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára.

– Azért választottam ezt az egyetemet, mert már régóta érdekel a nyomozás, plusz sok lehetőségem lesz hozzám hasonló mentalitású ember megismerésére. Az érettségi miatt stresszes vagyok, de ennek ellenére próbálok pozitívan hozzáállni, hiszen minden elérhető, csak akarni kell – mondta el Bence a Nool.hu kérdésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában