Edukáció

2022.10.05. 19:25

Bejelentés a karrierbörzén: villamosmérnök-képzés indul Salgótarjánban

Karrierbörzével folytatódott a Nógrád Megyei Kormányhivatal programsorozata a Városi Sportcsarnokban szerdán. Az eseményen bejelentették, hogy az Óbudai Egyetem döntése értelmében jövőre újdonságként villamosmérnök-képzés is indul a nógrádi megyeszékhelyen.

G. E.

Az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyén jövő évtől indul el az új mérnökképzési szak

Forrás: Shutterstock

Míg kedden az általános iskolák hetedik-nyolcadik osztályos diákjai kaptak segítséget a továbbtanuláshoz, úgy szerdán a rendezvény a megyei középfokú oktatási intézmények végzős tanulói számára teremtett lehetőséget a közvetlen találkozásra az ország jelentős felsőoktatási intézményeivel, illetve a megye jelentősebb foglalkoztatóival és civil szervezeteivel. A karrierbörze a középiskolák végzős hallgatói mellett a 10. és 11. osztályos, pályaválasztás előtt álló tanulóknak, valamint a 25 év alatti álláskeresőknek is jó alkalmat biztosított arra, hogy megtalálják a számukra leginkább megfelelő továbbtanulási lehetőséget, illetve hivatást.

Az Óbudai Egyetem standja előtt nagy volt az érdeklődés az új képzési formák iránt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Immár 21. alkalommal rendezte meg az eseményt a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Szerdán a városi sportcsarnokban 26 felsőoktatási intézmény, illetve tíz jelentős Nógrád megyei munkáltató volt jelen – hangsúlyozta beszédében Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke. – Azt kívánom, hogy találjátok meg a számításotokat: azt az intézményt, ahol tovább szeretnétek tanulni, vagy azt a céget, ahol szívesen dolgoznátok. A legfontosabb, hogy azt csinálhassátok, amihez kedvetek van, ami iránt el tudtok köteleződni. Amennyiben az ország más tájain folytatjátok a tanulmányaitok, azt befejezve térjetek vissza ebbe a megyébe. Azt szeretnénk ugyanis, ha itt boldogulnátok és közösen építhetnénk a jövőt Nógrádban.

A karrierbörzén az ország jelentősebb egyetemei között természetesen szűkebb hazánk egyetlen felsőoktatási intézménye, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelye is részt vett. Székyné dr. Sztrémi Melinda, az intézmény igazgatója az általuk kínált lehetőségekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a következő tanévben is elindítják nappali és levelező szakon is a már megszokott mérnökinformatikus képzést. Jövőre is meghirdetik a kereskedelmi és marketing, illetve a gazdálkodási menedzsment képzést, annak ellenére, hogy idén kevesen érték el a ponthatárt, így nem indultak a gazdasági szakok. 

– Az Óbudai Egyetem döntése értelmében jövőre újdonságként villamosmérnök-képzés is indul a nógrádi megyeszékhelyen – ismertette Székyné dr. Sztrémi Melinda. – Bízom benne, hogy ez sok helyi vállalatnak segíteni fog, hiszen felméréseink alapján kiderült: szűkebb hazánkban villamosmérnökre lenne leginkább igényük a munkáltatóknak. Erre a képzésre vár mások mellett a Mátranovákon működő Alstom Zrt. is. 

Mint mondta: a társasággal már együttműködési megállapodás indult, amelynek értelmében a Salgótarjánban mérnökinformatikus szakon tanulók szakmai gyakorlatát a cég biztosítaná. Azonban a vállalat elsősorban villamosmérnököket tudna nagy számban alkalmazni. Így a fiatalok lehetőséget kapnak majd arra, hogy az elméleti tudást és a gyakorlati képzést is a megyében szerezhetik meg, illetve tanulmányaik befejezését követően megfelelő bérezéssel el is tudnának itt helyezkedni. 

A karrierbörzén a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat is segítséget nyújtott a pályaválasztásban, illetve a karriertervezésben. A programsorozat csütörtökön állásbörzével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában