Együttműködés

2023.01.27. 14:10

Navracsics Tibor partnerségi megállapodást kötött a nógrádi iparkamarával (fotók)

Pénteken az alsópetényi Prónay-kastélyban dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hat vármegye iparkamarájának elnökével kötött stratégiai partnerségi megállapodást. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna, hiszen az együttműködés nagyban hozzájárul a térség hosszú távú gazdasági fejlődéséhez.

Veres Edina

Dr. Tordai Péter (b), a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Navracsics Tibor Területfejlesztési miniszter

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter rámutatott, hogy korábban is voltak már a régióhoz fűződő kapcsolataik az egyetemekkel való konzultációknak köszönhetően, de egyéb, kétoldalú személyes kapcsolatokra és együttműködésekre is akadtak már példák. Ezúttal azonban az egész gazdaságfejlesztési zónára alapozva próbálnak egy olyan együttműködési hálózatot kialakítani, amely segítségével a tervezett kormányzati intézkedésekről, vagy újítási lépésekről előzetes tájékoztatást, illetve a megszokott hétköznapi információknál mélyebb adatokat és ismeretanyagokat tudnak majd átadni az érintetteknek.

– Értelemszerűen a kormánynak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos vezetésével van partnerségi együttműködése. Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely egyéb területek mellett a fejlesztéspolitikának is egyik sajátossága volt. Ennek értelmében a tervek és a döntések is a fővárosban születtek, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli területeknek mire van szüksége, vagy hogy miként lehetne ott egyes fejlesztési területeket hatékonyabban végrehajtani. Számunkra azonban fontos, hogy a megyei, a térségi, illetve a helyi szereplők fokozottan legyenek bevonva a döntés-előkészítésbe, a döntéshozatalba és ezt követően a végrehajtásba is – hangsúlyozta a tárcavezető, akinek véleménye szerint az együttműködéssel hatékonyabbá és eredményesebbé válhat a fejlesztéspolitika.

Dr. Navracsics Tibor aláhúzta: az együttműködés fontos az egész ország finomhangolásában, a fejlesztéspolitika árnyaltabb tervezésében, azaz abban is, hogy az uniós források a lehető legjobban hasznosuljanak az elkövetkező időszakban.

A partnerségi megállapodást dr. Navracsics Tibor mellett a Jász-Nagykun-Szolnok, a Heves, a Hajdú-Bihar, a Borsod-Abaúj-Zemplén, és a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökei, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kamara alelnöke írta alá.

Ezután egy területfejlesztést tárgyaló konferencia kezdődött el a Prónay-kastélyban. A területfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: szándékaik szerint az elindítja majd azt az együttgondolkodást, akár a felsőoktatás, a politika, illetve a gazdasági élet szereplői bevonásával. Reményei szerint ennek eredményeként az év végére már összeállhat egy olyan tudásanyag és tapasztalati közösség, amelynek révén már a tervezés és a végrehajtás is közösen zajlik majd.

Turisztikai infrastruktúra fejlesztését javasolták
Dr. Tordai Péter, a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke elmondta: az együttműködés jelentőségét szűkebb hazánk adottságainak nagyobb hatásfokú kiaknázásában látja. – Hazánk legerdősültebb vármegyéje vagyunk, sok vár, kastély, várrom található itt, illetve a bűnözés egy főre jutó aránya nálunk a közel a legalacsonyabb az országban. Úgy gondolom, hogy ezeket az adottságokat jobban ki tudná használni a megye. Az együttműködési megállapodást megelőző egyeztetésen szűkebb hazánk vonatkozásában ezért mi a turisztikai infrastruktúra fejlesztését javasoltuk, erre szeretnénk hangsúlyt fektetni – fejtette ki az NKIK elnöke, aki emellett fontosnak ítéli még a felsőoktatás megyei jelenlétének megerősítését, illetve a határ menti elhelyezkedésből fakadóan, a közös programok szervezését a szlovák oldallal. Véleménye szerint ez utóbbi terén is további erősítésre van szükség a területfejlesztési eszköztáron keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában