Közüzem

2023.01.04. 17:23

Mínusz fokok várhatók Nógrádban, nem késő a fagykár ellen védeni a vízvezetékeket

A meteorológiai előrejelzések szerint enyhe fagy várható a hétvégére. A hűvösebb időjárástól nem csak magunkat kell védenünk, a vízmérők, a vízvezetékek is igénylik a mínuszok idején a hőszigetelést.

Veres Edina

Vízóra szigetelése az aknában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az óév tavaszias időjárással búcsúzott, hasonlóképpen kezdődött az új év is. Mindezt Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa is megerősítette, hozzátéve: december 10-e táján ugyan volt néhány hajnal, illetve reggel Nógrád megyében, amikor mínusz tíz fok körül alakult a hőmérséklet, de ezt leszámítva kimondottan enyhe időjárás jellemzi a mostani telet. A meteorológus azt is elárulta, hogy a következő napokon egy kis lehűlés várható, enyhe fagyok is előfordulhatnak lokálisan. Így például hétvégén mínusz 2-4 fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Nem késő még szigetelni a vízórákat és -vezetékekt
Fagy ellen a vízóra aknáját is szigetelhetjük, a különféle textilek, paplanok, kiselejtezett plédek, építőipari szigetelések is hatásosak
Fotós: Török János, Délmagyarország / Forrás: Nool.hu

Ennek fényében azoknak, akik még nem gondoskodtak a vízvezetékek fagykárok elleni védelméről, most érdemes lehet elvégezni ezt a munkát. Ezt vallja a Nógrád megyei kötődésű File Gábor is.

– Közel egy éve költöztünk a családommal kertes házba, de már az első télen figyeltem rá, hogy megfelelő védelemmel lássam el azokat a berendezéseket, amelyeken keresztül a víz az otthonunkba érkezik, sőt! Szerintem a melegvíz csöveket is érdemes bevonni szigetelőanyaggal a hőveszteség elkerülése érdekében. Igaz, enyhe a tél, én mégis azt javasolom azoknak, akik eddig nem szigetelték le a vízmérőt, illetve az ahhoz tartozó vezetékeket, hogy minél előbb „vértezzék„ fel azokat az esetleges, még előttünk álló mínuszok ellen – hangsúlyozta File Gábor, aki arra is rámutatott, hogy a fent említett óvintézkedések elmulasztásáért könnyen borsos összeggel fizethetnek az érintettek. 

Megelőzhetők a károk, ha körültekintőek vagyunk

Ezt az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. portálunk számára eljuttatott tájékoztatója is megerősítette. Mint írják, a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelme a belső hálózaton a felhasználók feladata, továbbá a megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a felhasználó köteles megtéríteni a szolgáltatónak. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy fokozott elővigyázatossággal a károk megelőzhetők. Ajánlásuk szerint a bosszúságok elkerülhetők például az aknafedelek megfelelő záródásának ellenőrzésével, illetve az akna nyílásának és mennyezetének szigetelésével. Ez utóbbira egyebek mellett a hungarocell is alkalmas. Emellett az ivóvízmérő műanyag fedelét is érdemes lehajtani, illetve amennyiben a mérő és a csövek a talajszinttől egy méternél alacsonyabban találhatók, akkor azokat is ajánlatos külön hőszigeteléssel ellátni.

– A hó szintén védelmet nyújt a fagykárok ellen, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás és ellenőrzés előtt célszerű ellapátolni az aknáról – tanácsolja az ÉRV Zrt, majd hozzáteszik: mivel a fagy a pincékben is felütheti a fejét, így érdemes télen e helyiségekben is bezárni az ablakokat, valamint kicserélni a törött nyílászárókat.

Fokozottan kell figyelni a lakatlan ingatlanok vezetékeire

A társaság a lakatlan ingatlanokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta a tájékoztatójában, hogy a falakon kívüli, illetve nem kellően szigetelt vízvezetékek, és a kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végezni. Ekkor a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására fontos ügyelni, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

– Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával mindenképp célszerű alaposabban megvizsgálni az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házak esetében. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos üzembe helyezni, ha már nem várhatóak fagyos éjszakák – olvasható a figyelmeztetés, amely után egy, a szakemberek által javasolt egyszerű technikát is javasolnak – Az állapotellenőrzéshez és a hálózat teszteléséhez zárjuk el az összes vízvételi helyen a csapotkat, és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék ennek ellenére is folyamatosan pörög, akkor valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert.

Emellett az ÉRV Zrt. arra is felhívta a felhasználói figyelmét, hogy havonta egy alkalommal érdemes ellenőriztetni mind a hálózatot, mind a vízmérőt. Probléma esetén az érintettek akár az egész nap hívható ingyenes telefonszámon, akár e-mailen igényelhetik a társaság munkatársainak segítségét.

Közkutakra és társasházakra is vonatkoznak szabályok

Az ÉRV Zrt. felhívása szerint, a lakótelepi házakban az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Szintén a nyílászárók épségére érdemes figyelmet fordítani azokban a helyiségekben, ahol az épületeken belüli vezetékek, illetve szerelvények találhatók.

A víz útját elzárhatják úgynevezett jégdugók, így a csapból nem fog víz folyni, de ha a csövet nem repesztette szét a jég, akkor a probléma házilag orvosolható a helyiség folyamatos felfűtésével.

A közkifolyók helyes téli használatával kapcsolatban a társaság kiemelte, hogy a vízvételezés során legalább egy vödörnyi – azaz hét-tíz liter – vizet szükséges kiengedni, különben a rendszer elfagyhat.

– Tilos a közkifolyóval „játszani”, azaz egy kicsit megnyitni, úgy, hogy a víz bár megindul, de nem folyik ki. A nyomókar lenyomása után minden esetben ki kell engedni a fent jelzett mennyiséget a fagyás elkerülése érdekében. Az elfagyott közkifolyókat nem szabad tűzzel, gázlánggal, vagy egyéb módon kiolvasztani, mivel az további károkat okozhat, amelyek megnehezíthetik a javítást – hangsúlyozta közleményében az ÉRV Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában