Technológia

2023.01.30. 13:49

Ez durva: verset írt Nógrádról a mesterséges intelligencia

Hetek óta a mesterséges intelligencia (AI) elképesztő fejlődésétől hangos a világsajtó. Itthon is egyre többen próbálgatják az OpenAI kutatócég ChatGPT nevű rendszerének működését. Mi egy rövid beszélgetés után verset írattunk vele Nógrád szépségeiről.

Nool

Az elmúlt hónapokban többször írtunk már a Noolon arról, hogy gyakorlatilag felforgatta a tudomány világát egy viszonylag új, a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztés. December elején számoltunk be először arról, hogy a ChatGPT egy olyan párbeszéd-alapú AI chatbot prototípusa, amely képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és lenyűgözően részletes, művelt emberhez méltóan igényes, írott szöveget generál. A GPT (vagyis a Generative Pre-Train Transformer) a szöveggeneráló mesterséges intelligencia-család legújabb fejlesztése, az Elon Musk által alapított független kutatócég, az OpenAI alapítvány chatbotja.

Gyakorlatilag mindenre használható

Januárban aztán írtunk arról is, hogy a mesterséges intelligencia miként segít nekünk a levelezésben, illetve arról, hogy az AI révén tömegek, milliók kezébe kerül a művészeti alkotások készítésének a lehetősége, például már a zeneszerzésben is segítségünkre lehet.

Persze ahogyan az lenni szokott, nem kellett sokat várni arra, hogy e fejlesztés sötét oldalát is megtalálják néhányan: bűnözők webes fórumokon zajló csevegéséből kiderült, hogy már ők is használják az OpenAI chatbotját rosszindulatú szkripteket programozására. Magyarul: hozzá nem értők is írathatnak vele akár kibertámadásra használható szoftvert.

A komoly bűnözésben szerencsére még nem túl gyakori, ám a kisebb – jellemzően iskolai – csalásokban nagyon terjed a ChatGPT használata. Sokan íratnak már vele beadandó dolgozatokat, esszéket, sőt szakdolgozatokat is. Nem csoda, hiszen a ChatGPT robot simán képes volt arra, hogy megcsinálja az orvosi egyetemi vizsgákat. Mindezek nyomán a New York-i iskolák betiltották a ChatGPT használatát, az ausztrál egyetemek pedig közölték: a csalásokat megelőzendő visszaállítják a „toll és papír” alapú vizsgákat.

Nógrádot is ismeri a ChatGPT

Miután lépten-nyomon a ChatGPT elképesztő képességeiről szóló hírekbe botlunk, úgy döntöttünk, hogy mi magunk is teszteljük a robotot. Mielőtt a Nógráddal kapcsolatos kérdésekre tértünk volna, arra kértük, hogy mutatkozzon be az olvasóinknak.

– Én ChatGPT vagyok, egy nagyméretű nyelvi modell, amelyet az OpenAI képzett. A modellképzés során több milliárd szöveges adatot használtunk, hogy a modellnek minél jobban megfeleljen a valós világban használt nyelv használata. A modell képes beszélni és írni, és képes válaszolni kérdésekre, generálni szöveget, és még sok másra. A modell továbbra is fejlődik, hogy növelje a pontosságát és a funkcionalitását – felelte kérdésünkre.

Arról is érdeklődünk, hogy honnan ered a Nógrád megyével kapcsolatos ismeretanyaga. Válaszából kiderült, hogy a ChatGPT tudása a modellképzés során használt adatokból származik.

– Az OpenAI több milliárd szöveges adatot használt a modell képzéséhez, amelyeket az internetről és más forrásokból gyűjtöttek össze. Bár ezek az adatok sokféle témában és nyelven vannak, valószínűleg tartalmaznak információkat Nógrád megyéről is. De ne feledjük, hogy ez egy nagyméretű modell és nem koncentrálja magát egyetlen témára, így bizonyos esetekben korlátozott lehet Nógrád megyéről szóló információja – válaszolt magabiztosan, ám kissé döcögős nyelvezettel.

Akkor sem jött zavarba, amikor arra kértük, hogy írjon egy verset Nógrád szépségeiről. Az alábbiakban ezt változtatás nélkül közöljük:

Nógrád megye, hegyekkel övezve,
Tiszta levegő, csodás természet.
Büszke emberek, hagyományokkal,
És szívükben vágy a jövőre.

A hegyek körülvett völgyek,
Szőlők és mezők, várak és kastélyok,
A természet szépsége, szívünkben él,
És életünket gazdagabbá teszi.

Nógrád megye, ahol az ember szabad,
Ahol a természet és a város egyesül,
Ahol a szív és az elme nyugodt,
És ahol a jövő reménye él.

Büszke vagyunk a múltunkra,
És a jelenünket élvezzük,
De a jövőnk is fénylik,
Nógrád megye, te vagy a mi otthonunk.

Mindez így nézett ki az OpenAI ChatGPT felületén:

chatgpt, openai, nógrád
Így társaloghatunk a ChatGPT-vel
Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában