Műtő

2023.01.19. 08:02

Korszerű oktató laborban gyakorolhatnak a hallgatók a salgótarjáni kórházban

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő korszerű SKILL labor közismereti és szakmai pedagógusok részére szervezett szakmai bemutatót.

Nool

A SKILL labor korszerű eszközöket sorakoztat fel a Szent Lázár Megyei Kórházban

Forrás: Beküldött fotó

A meghívott vendégeknek, a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézmény pedagógusainak a Skill-labor munkáját Dr. Demján Mónika főorvos, a SKILL labor felelőse mutatta be. A főorvosnő elmondta, hogy a projekt keretében összesen 17 orvos és diplomás ápoló vett részt instruktor képzésen, akik a laborban az oktatásokat vezetik. Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény az ápolási, szakápolási tevékenységek, az alapszintű reanimáció, a sürgősségi, életet veszélyeztető kórképek elhárítására irányuló készségek valamint az aneszteziológia és intenzív terápia manuális beavatkozásainak elsajátítására mutatkozott.

Az oktatók közelről vehették szemügyre az eszközöket
Az oktatók közelről vehették szemügyre az eszközöket
Forrás: Beküldött fotó

Dr. Demján Mónika főorvos kiemelte, hogy a SKILL labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások – mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben.

A fejlesztés részeként egységes SKILL oktatási-képzési programot dolgoztak ki, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült. A helyi egészségügyi szakközépiskolások gyakorlati képzése, valamint az iskolával való jó kapcsolat és együttműködés már több évtizedes múltra tekint vissza, emelte ki Csikos Dóra Rendelőintézeti-gondozói igazgató, SKILL laborasszisztens. 

A Nógrád megyei Szent Lázár Megyei Kórházban a „GY” jelű épületében kialakított részleg működik SKILL laborként. A területen helyet kapott egy elméleti oktatóterem, egy demonstrációs terem, egy műtő bemosakodó helyiséggel, egy ultrahang gyakorló terem, egy operátori helyiség, eszközraktár és öltözők is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában