Értékelő

2023.01.02. 09:54

Hetven új kamarai taggal emelkedett tavaly a Nógrád megyei vadászok száma

Az év vége remek alkalmat ad az elmúlt tizenkét hónap összegzésére, illetve a tervezésre a következő tizenkét hónapot illetően. Portálunk érdeklődésére Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta: küzdelmes évet tudhatnak maguk mögött.

V.E.

– Az afrikai sertéspestis hatása egész évben érezhető volt, sőt, mind a mai napig jelen van szűkebb hazánkban, annak főként a keleti részét érinti. Emiatt a megyei vadászatra jogosultaknak jelentős bevételkieséssel kellett szembesülniük. Emellett az emelkedő energiaárak a kamarára is nagy terhet rónak. A nógrádi területi szervezet a salgótarjáni polgármesteri hivatalában tart fenn irodát, amelynek a fűtésköltségei közel tizenháromszorosára emelkedtek – fejtette ki Szabó László, aki emellett örömteli történésekről is beszámolt, így például a megyei vadászlétszám emelkedéséről.

– Hetven új tagot köszönthettünk idén a megyei vadászok között, ebből kifolyólag pedig a „társaság” is fiatalodott. Több konferenciát tartottunk idén, illetve színvonalas továbbképzéseken is részt vehettek a vadászok, akik ismereteiket nemzetközileg is elismert szakemberek előadásain bővíthették. A programokon szó esett igazi innovációnak számító témákról is, így például a lakott területen belül használható lövedékekről – fejtette ki az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára, aki azt is elárulta, hogy a Covid-19 világjárvány miatti két év kihagyás után, idén ismét megrendezhették a megyei vadásznapot, valamint a hagyományoknak megfelelően Bárnában fejet hajtottak elhunyt társaik emléke előtt.

Székházat szeretnének

A jövővel kapcsolatban Szabó László elmondta, hogy régóta a terveik között szerepel egy székház kialakítása a Nógrád megyei vadászok számára. Ehhez lehetőség szerint Salgótarjánban kívánnak egy olyan ingatlant találni, amely helyszínként szolgálhat akár kisebb rendezvények, esetleg vadászvizsgák lebonyolítására is. Az OMVK 2022-ben egy, az alsó tagozatos diákoknak szóló ingyenes foglalkoztató, ismeretterjesztő kiadványsorozatot indított el.

– A játékos feladatokat tartalmazó illusztrált füzetek 2023-ban tervezetten márciusban és júniusban jelennek majd meg, illetve továbbra is az OMVK megyei területi szervezete segítségével jutnak el a régió oktatási intézményeibe. Örömmel tudathatom, hogy újraalakult a Nógrád Megyei Diana Vadászhölgy Klub. A csoport tagjait jövőre még inkább szeretnénk bevonni a tevékenységeinkbe, kiváltképp a gyermekek és a fiatalok vadászattal kapcsolatos szemléletformálásába – emelte ki Szabó László, majd végül hozzátette: programok terén is megannyi elképzelésük van 2023-at illetően. Konferenciákat és továbbképzéseket is terveznek tartani a vadászok számára, illetve a rendezvények sorából kiemelkedik a Nógrád Megyei Vadásznap harmincéves jubileumának méltó megünneplése.

 

Címkék#vadász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában