Egyház

2023.01.05. 15:14

Esterházy János boldoggá avatásáért tartottak zarándokmisét Kazáron

Esterházy János boldoggá avatásáért tartottak zarándokmisét Kazáron. Az istentiszteletet minden hónap első szerdáján megtartják nem csak hazánkban, hanem a visegrádi négyek országaiban, Szlovákiában, Cseh- és Lengyelországban is. A cél az, hogy Esterházy János, a béke nagykövete mielőbb a boldogok sorába kerüljön.

Gulyás Edina

Zarándokmise Kazáron. A jövőben az egész Palócföldre ki szeretnék terjeszteni az első szerdai szertartás megtartását

Forrás: Nool.hu

Fotó: Facebook

A történelmi Magyarország területén született Esterházy János Csehszlovákia legjelentősebb mártír politikusa, aki mindig a népek közötti békét és együttműködést hirdette. Boldoggá avatásának folyamatát Marek Jedraszewski krakkói érsek indította el 2019-ben.

– Esterházy János palóc embernek vallotta magát, utazásai során sokszor járt az Ipoly menti településeken is, így mi, nógrádi hívők is csatlakoztunk ahhoz a kezdeményezéshez, hogy minden hónap első szerdáján úgynevezett zarándok szentmisével támogassuk a boldoggá avatás folyamatát – fogalmazott Lencsés Zsolt, balassagyarmati festőművész. – Az istentiszteletek Terényből indultak 2021-ben, majd a balassagyarmati térségben és a Felvidék magyar lakta településein is megtartottuk azokat.

Arra is kitért, hogy a jövőben egész Nógrádra szeretnék kiterjeszteni a zarándokmiséket, így a palócság összefogva képviselheti a mártír politikus szellemiségét. A krakkói érsek szavait idézve: Esterházy János végsőkig tanúskodott Krisztusba vetett hitéről és azon evangéliumi értékekről, melyekre napjainkban oly' nagy szükség van. A nemzeteink közötti kiengesztelődés és a béke szószólója lesz egyházi boldogaink sorában. 

– A háborúval sújtott,  gyűlölettel teli világban nekünk nógrádiaknak is éltetnünk kell ezt a szellemiséget, a közép-kelet európai népek megbékélését. Ezért olyan fontos számunkra is a boldoggá avatás – hangsúlyozta Lencsés Zsolt. – Az Esterházy Egyesület alapítóiként nagy szeretettel hozzuk haza ezt a hitet Nógrádba. Fiatal papjainkkal, hívőinkkel, egyházi iskoláinkkal ezt a szellemiséget mi is éltetjük és bízunk abban, hogy Esterházy János a kelet-európai népek mentsvára lesz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában