Évforduló

2023.01.22. 15:30

Ápolónő kapta idén a Bereczki-gyűrűt Romhány ünnepén (fotók)

Az időjárás viszontagságai miatt egynaposra szűkítették a Rákóczi szabadságharc utolsó érdemi csatája 313. évfordulóján.

Romhányban koszorúzást tartottak a kurucok utolsó nagy csatájának 313. évfordulóján

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap

A korabeli küzdelem előtt tisztelgő megemlékezést tartottak az egykori kuruc-labanc ütközet színhelyének közelében. A vasárnapra tervezett cserháti gyalogtúra ugyanis a tartós esőzések miatt keletkezett nagy sár miatt elmaradt.

Romhány, koszorúzás és díjátadás 2023
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu

Két marcona északi szabad hajdú szigorú vigyázzban állt őrt szombaton délután az 1932-ben emelt turulmadaras díszítésű magas kő-emlékoszlopnál a Szátok felé eső faluvégen. A 17-18. század fordulójáról ismert harci öltözetükben úgy festettek, mintha csak most léptek volna ki a vezérlő fejedelem táborának egyik sátrából. Aztán következett a jelszó, a hagyományőrző legények benyúltak a „szép selymes lódingba” elővettek kellő mennyiségű lőport, meggyújtották a kanócot, és a következő pillanatban a puska hangos dörrenését messziről verték vissza a környező dombok.

A díszlövések után a koszorúzáson először az önkormányzatok, Romhány és Kétbodony képviselői, Vezér Attila és Halász Judit polgármesterrel az élen léptek az emlékműhöz, majd ezután következtek sorra a nyugat-nógrádi nagyközség civil szervezeteinek tagjai.

Romhány, koszorúzás és díjátadás 2023
Díszlövéssel is köszöntötték a rendezvényt
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu

Az ünnepség röpke fertályóra múlva a Bereczki Máté Művelődési Ház nagytermében folytatódott. A rendezvény felvezetéseként az északi szabad hajdúk méltóságteljes léptekkel hozták be a Rákóczi-zászlókat, a nemzeti lobogóval és Romhány címerével ellátott zászlóval együtt, miközben a  Romhányi Dalárda férfikara, Hajdú Éva vezényletével kuruc dalt zengett. 

Romhány, koszorúzás és díjátadás 2023
Bevonulás a művelődési házban megtartott rendezvényen
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu

Vezér Attila polgármester rövid köszöntőjében elmondta, immár húszéves múltra tekinthet vissza az 1710. január 22-i csatáról szóló központi megemlékezés, amit minden esztendőben a Magyar Kultúra Napjával kapcsolnak össze, idén pedig különleges apropót ad a közös ünnepnek, hogy éppen kétszáz esztendeje fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti himnuszunk megírását.

Romhány, koszorúzás és díjátadás 2023
Vezér Attila polgármester köszöntője
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu

Az eseményen a házigazdák és az érdeklődők fotósorozaton megtekintették a tavaly tavaszi, Rákóczi születésnapjához kötődő nemzeti emlékhellyé avatás mozzanatait, amit ma egy feliratozott sztélé jelez a turulos kőoszlop előterében. A Hajdú Éva és Molnárné Papp Erika tanároknak adományozott pedagógus emlékérem mellett az önkormányzat által alapított Romhányért díjat, azaz a Bereczki-gyűrű elismerést is átnyújtotta a polgármester, illetve Kovács Balázs alpolgármester. A kitüntetést 2023-ban Szalók Józsefné kapta meg. A nyugalmazott ápolónő hosszú évtizedeken át dolgozott a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-rendelőintézet neurológiai osztályán. A településen, illetve a környékbeli falvakban egyaránt köztiszteletben álló asszony a mai napig aktívan közreműködik az önkéntes házi betegellátó szolgálat munkájában. A díjazott hölgy méltatását Turi Tímea, a község képviselő-testületének tagja olvasta fel.

Romhány, koszorúzás és díjátadás 2023
Fellépett a helyi dalárda is
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu

 

Címkék#Romhány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában