Magyar nyelv

2022.12.24. 08:24

Ünnepi helyesírási tippek: kis kezdőbetűvel is boldog a karácsony!

Karácsony és szilveszter közeledtével valósággal elözönlik a Facebookot, az Instagramot, sőt, saját email-fiókjainkat és sms-tárhelyünket is az ünnepi üzenetek, kívánságok. Ha te is küldenél ilyeneket, mutatjuk, hogyan teheted meg mindezt a magyar helyesírás szabályait is tiszteletben tartva.

Nool

Elegáns, ha az ünnepi üzeneteinkben is ügyelünk a helyesírásra

Fotó: Shutterstock

Egész évben előfordul, de karácsony táján különösen gyakori a kis és nagy kezdőbetűk indokolatlan cserélgetése. Nógrádi ismerőseink üzeneteiben is rendszeresen felfedezhetjük, hogy „annyira tisztelnek” valakit vagy valamit, hogy – a magyar helyesírás szabályait figyelmen kívül hagyva – tulajdonnévként kezelik, ezért nagy kezdőbetűvel írják a szöveges üzeneteikben, illetve a közösségi médiában posztolt bejegyzéseikben. Klasszikus példa erre a karácsony, a szilveszter és az új év.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete még a 2010-es évek közepén próbálta rendbe tenni a kérdést, az azóta eltelt évek tapasztalatai szerint kevés sikerrel. „Bár nagyon erős a késztetés, hogy a tisztelet, szeretet kifejezése érdekében nagy kezdőbetűvel írjuk, a karácsony a helyesírás szerint kisbetűvel írandó” – fogalmaztak cikkükben. Hozzátették: „A magyar nyelvben íráskor megkülönböztetünk kis- és nagybetűket. A nagybetű két fő funkciója a mondatkezdés és a tulajdonnév jelölése. Egyéb esetekben a kisbetű használatos.” 

Mind a karácsony, mind a szilveszter (az év utolsó napját/estéjét jelölve), mind pedig az új év köznév, azaz kis kezdőbetűvel írandó.

Az esztendőváltás kapcsán gyakran félreértés még az „új év” és az „újév” közötti különbség, pedig a kérdésre például a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda e-NYELV.hu portálján is gyorsan megtaláljuk a választ: „Az új év jelentése: rövid idő óta tartó év. Az újév jelentése: az év első napja, mint ünnep.”

A Nool.hu olvasóinak tehát: „Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában