Recept

2022.12.30. 18:57

Teríts a Nool.hu-val! – újévi csülöksülttől lehet „malaca” az embernek

Megannyi népszokás, és babona kapcsolódik január elsejéhez. Ilyen például, hogy halat vagy szárnyast nem szerencsés az év első napján fogyasztani, ellenben sertéshúsból, és apró szemű alapanyagból – úgymint lencséből vagy mákból – készült finomsággal mindenképp érdemes megpúpozni a tányér

V. E.

Szerencsét hozhat a disznóhús fogyasztása az év utolsó napján

Forrás: Shutterstock

E hagyományok mind a mai napig élnek hazánkban, így a fent felsoroltak közül biztos kerül fogásként a megyei családok ünnepi asztalaira is.

A Mindmegette.hu oldal is számos lehetőséget kínál azoknak a háziasszonyoknak, akik még nem döntöttek az újévi menüt illetően. A receptek között megtalálható egy egyszerű sörben sült csülök elkészítési útmutatója is.

A leírás első lépése szerint másfél kilogramm sertéscsülköt gondosan megtisztítunk, majd egy nagyobb lábasba tesszük hozzávetőleg 2,5 liter sós vízzel. Felforraljuk, majd körülbelül egy órán keresztül főzzük. Ezután kivesszük a csülköt a főzőéből, lecsepegtetjük, és beirdaljuk a bőrét. Két evőkanál olajat, egy evőkanál magos mustárt, negyed kanál őrölt pirospaprikát és egy kevés sót simára keverünk, majd alaposan bedörzsöljük a keverékkel a csülköt. Egy fej vöröshagymát megpucolunk, cikkekre aprítunk, majd a szeleteket a tepsibe terítjük. Erre helyezzük rá az előfőzött, fűszerrel bekent húst, majd a receptben ajánlott 200 milliliter sör felét mellélocsoljuk. Végül 200 Celsius-fokos sütőben közel egy órán át sütjük, miközben a maradék sörrel, valamint a húsból kisülő pecsenyelével többször meglocsoljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában