Figyeljünk rájuk!

2022.12.27. 06:50

Támad a hideg: éjjel-nappal segítik a nógrádi hajléktalanokat

Idén ugyan sokáig kegyes volt hozzánk az időjárás, azonban már a kemény mínuszokkal is meg kell küzdenünk. Ebben az időszakban az utcán élőkre még nagyobb figyelmet fordítanak a szakemberek. Nem könnyű azok helyzete sem, akik fűtetlen házakban húzzák meg magukat.

Gulyás Edina

A megyeszékhelyen a hajléktalanszállókat a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ működteti. A női átmeneti szálló 96,5 százalékos, míg a férfi szálló 82,5 százalékos kihasználtsággal működött novemberben – tájékoztatott dr. Fényszarusy Zsuzsanna, a központ igazgatója. Mint mondta, mindkét intézménybe egy évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő lelettel lehet bekerülni. A szolgáltatások között a szállásnyújtáson kívül az étkeztetés, az egészségügyi ellátás, a mosás, tovább az értékmegőrzés is szerepel, emellett mentálhigiénés ellátást is nyújtanak és szükség esetén szociális munkát, valamint postacímet is biztosítanak. 

– A krízisidőszakban, ami november elején kezdődik és április 30-ig tart, még fokozottabb figyelmet fordítunk az esetleg utcán maradt hajléktalanokra. Az utcai szociális munka keretében három munkatársunk minden este végigjárja azokat a helyeket, ahol megtalálhatók, takarókat és meleg teát, élelmet osztanak számukra. Szükség esetén intézménybe szállítják a rászorulót – hangsúlyozta az igazgató.

Ebben az időszakban a nappali melegedő mellett az éjjeli menedékhely is működik a megyeszékhelyen. A két szolgáltatás egy épületben helyezkedik el, előbbi reggel 8 és este 20 óra között, míg utóbbi este 20 és reggel 8 óra között van nyitva. A hét minden napján folyamatosan üzemel. 

– Jelenleg még nem érezzük a megnövekedett energiaárak miatti nagyobb igénybevételt, a hidegebb időjárás hatására azonban megnövekedett az ellátásra szorulók száma. A nappali melegedő és éjjeli menedékhely is 15-15 férőhelyes. Jelenleg is átlagosan húszan veszik igénybe a szolgáltatásokat. Az előbbi kihasználtsága novemberben 143, míg utóbbié 117 százalékos volt. A számok is azt mutatják, hogy több igény lenne férőhelyekre.

Az igazgató arra is kitért: a népkonyhán azoknak a rászorulóknak, elsősorban hajléktalanoknak biztosítanak a munkanapokon 12 órától 13 óra 30 percig egy tál meleg ételt, akiknek nincs jövedelmük, vagy az olyan alacsony, hogy önerőből nem tudnak rendszeresen étkezni. Emellett a téli időszakban jelentkező fokozott veszélyek – mint a fagyás, lehűlés, betegségek – is csökkenthetők a meleg étkezés biztosításával.

Balassagyarmaton is élnek a szálló adta lehetőségekkel

Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete tartja fenn a 20 férőhelyes átmeneti szállót, a 80 fős nappali melegedőt és a népkonyhát. 2020. novemberétől a leghidegebb hónapokban 15 embernek éjszakára is helyet tudnak biztosítani az időszakos szálláson, azoknak, akik lakhatása nem megoldott és átmeneti segítségre van szükségük.

– Az utcán élők itt rendezni tudják alapvető szükségleteiket. Automata mosógép és szárítógép is a rendelkezésükre áll, emellett mosószert és tisztálkodószereket is biztosítunk számukra – fogalmazott Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető, aki arról is beszámolt: – A fedélnélküliek tapasztalataink szerint élnek is ezekkel a lehetőségekkel, önként veszik igénybe a fenti szolgáltatásokat. Az átmeneti szálló telt házzal működik, az időszakos menedékhely jelenleg 80 százalékos kihasználtsággal. 

Mint mondta, a nappali melegedő 8 és 18 óra között van nyitva, ezt követően az időszakos menedékhely fogadja az utcán élőket. Az Ipoly-parti városban két személy látja el az utcai gondozószolgálatot. Délután 6 és este 22 óra között járják a közterületeket, szükség esetén tartós élelmiszerrel segítik a rászorulókat.

Polgárőrök gondoskodnak az egyedül élőkről

Azokon a településeken, ahol kevesen élnek, jól ismerik egymást a szomszédok. Odafigyelnek arra, hogy füstöl-e a kémény az egyedülállóknál, az időseknél. Ezt a polgárőrök is szemmel tartják.
– Az időskorúak védelme több éve szerepel a programunkban. A téli időszakban nagy figyelmet fordítunk az egyedül élőkre – tájékoztatott Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesület elnöke. A hideg hónapokban szűkebb hazánk mind a hat járásában ügyeleti szolgálat működik. E feladatot terepjáró gépkocsikkal végzik, folyamatosan egyeztetnek a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal. Együttműködnek az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesülettel is, így közösen tudnak fellépni abban az esetben, ha valaki bajba kerül. Mint mondta, egyeztető fórumokon hívták fel arra a településvezetők figyelmét: fokozottan kell ügyelni az egyedül élőkre és a rászorulókra. Ez a megnövekedett energiaárak miatt egyre fontosabbá válik napjainkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában