Hajléktalanellátás

2022.10.20. 18:21

Novembertől krízisautó siet Salgótarjánból a bajbajutottak segítségére

A hajléktalanellátásról tartottak csütörtökön konferenciát Salgótarjánban. Három megye cserélt tapasztalatot annak érdekében, hogy jobban felkészülhessenek a novemberben kezdődő úgynevezett krízisidőszakra. Kiderült az is, hogy november 1-től munkába áll Nógrádban is a krízisautó, ami megkönnyíti majd a szakemberek munkáját, ha gyors beavatkozásra lesz szükség.

Fodor Orsolya

Hajléktalan ellátással kapcsolatos konferenciát rendeztek Salgótarjánban, a résztvevők meglátogatták a női hajléktalan szállót is

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A csütörtök délelőtt a Salgótarján és Térsége Egészségügyi Szociális Központban megtartott szakmai találkozóra három megyéből érkeztek a szakemberek, hogy megvitassák, milyen feladatok elé néznek novembertől a hajléktalanellátásban. A konferencia után a vendégek körbejárták az női átmeneti szállót, valamint a nappali melegedő és éjjeli menedékhelyet.

Orosz Gyöngyi, az Észak-Magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat koordinátora elmondta, hogy november elsejétől Nógrád megyében is működik majd egy krízisautó, ami miatt a szakemberek előbb tudnak segítséget nyújtani a bajbajutottaknak a krízisidőszakban. A gépkocsi Salgótarjánba kerül, de az egész megyében lát majd el szolgálatot a riasztásoktól függően.

– Nem csak a hajléktalanoknak okoz gondot a hideg, hanem sokszor azok is kihűlnek, akik nem tudják megfelelően fűteni az otthonukat. Már most októberben is kaptunk ilyen esetekről bejelentést, ám intézkedni csak november 1-től tudunk az ilyen jelzések után, mert akkortól kezdődik hivatalosan a krízisidőszak – fogalmazott a koordinátor.

Hajléktalan ellátással kapcsolatos konferencia keretén belül tettek látogatást a résztvevők a helyi női hajléktalan szállón.
Jelenleg is vannak olyanok, akik igénybe veszik a szállót
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Mint mondta, az időszakos férőhelyek is jövő hónap elején válnak elérhetővé a rászorulók számára, viszont a mostani jelzéseket sem hagyják figyelmen kívül, mert a családsegítőket tájékoztatják, akiknek a krízisidőszak előtt is módjukban áll segítséget nyújtani. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a módszer remekül működik.

A szakemberek idén még nem számítanak sokkal több jelzésre, mit egy évvel ezelőtt. A drágulás persze már elérte az embereket, de a kilakoltatások később következnek. Ha valaki még fel is halmozza most a tartozásait, az jövőre okoz nagyobb problémát.
A 2021-22-es krízisidőszakban Nógrád megyében négy hónapon keresztül az éjjeli menedékhely kihasználtsága meghaladta a száz százalékot, az átmeneti szállókon pedig megközelítette azt.

– Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy egyre több az idős hajléktalan. Az ő ellátásuk nehezebb, mint a fiataloké. Az intézmények nem mindenhol ideálisak a mozgáskorlátozottak és a betegek számára. Az időskorúak otthonát sok szépkorú nem tudja kifizetni. A gondozóknak szembesülniük kell a fekvő betegek ellátásával, a vércukorszintjük ellenőrzésével, az inzulin beadásával is – emelte ki Orosz Gyöngyi.

Hajléktalan ellátással kapcsolatos konferencia keretén belül tettek látogatást a résztvevők a helyi női hajléktalan szállón.
Az időszakos férőhelyek is november 1-től válnak elérhetővé a rászorulók számára
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Abonyi Tünde, a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hajléktalanügyi módszertani megbízott különösen fontosnak tartja, hogy a megyék megbeszéljék a terveiket és a tapasztalataikat.

– Fontos az együttműködés, a legideálisabb az lenne, ha olykor ellátogatnánk egymás intézményeibe is. Munkám során összegyűjtöm a jelzéseket, az országos munkacsoport megbeszéléseken pedig megpróbálunk megoldást találni ezekre – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában