Bányászélet

2022.12.03. 20:45

Szent Borbála-nap alkalmából feldíszítették a mátranováki bányász emlékhelyet

Szép számú résztvevő jelent meg szombaton Mátranovákon, a Szent Borbála-napja alkalmából tartott bányász koszorúzási ünnepségen.

V.E.

Koszorúztak Mátranovákon Szent Borbála, a bányászok védőszentje tiszteletére

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseménynek a helyi Bányász Emlékház udvara adott otthont, a szervezési feladatokat a község önkormányzata, a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) Mátranováki Nyugdíjas Alapszervezete, és a Mátranováki Nyugdíjas Klub vállalta magára. Az eseményen Dobor István, a BDSZ Nógrád Megyei Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottságának elnöke elmondta: Borbála más foglalkozások mellett a bányászok védőszentje.

– Borbála kultusza a 13. században indult holland hajósoktól, hamarosan Magyarországra is eljutott az akkori bányászoknak köszönhetően. Abban az időben még nem szenet, hanem aranyat és különböző érceket kerestek a föld felszíne alatt. Mivel akkoriban még nem létezett bányász kultúra hazánkban, a szakemberek olyan országokból érkeztek hozzánk, ahol ennek már múltja volt. Ők hozták be hazánkba Szent Borbála tiszteletének szokását, amit a magyar bányászok átvettek és azóta is őriznek – mondta Dobor István.

Mátranovák, Szent Borbála-nap
Nógrádban mintegy 1200 halálos áldozatot követeltek a bányaszerencsétlenségek. Szent Borbála-napon rájuk is emlékeztek
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A BDSZ megyei nyugdíjas szakszervezeti bizottságának elnöke hozzáfűzte: a szénbányászat előrelépésével a kultúra tovább szélesedett, bányák nyíltak meg. Például írásos emlék őrzi, hogy Karancsalján, az etesi aknába való a leszállás előtt a bányászok a hagyományoknak megfelelően imádkoztak, majd külön bányászfohászt mondtak Borbálához. Ez a szokás még 1938-ban is élt, véget pedig csak a bányászati tevékenység beszüntetésével ért Dobor István elmondása szerint.

– Tudjuk azt, hogy Borbálának ebben a megyében sok dolga volt, hiszen szűkebb hazánkban a hősi halált halt bányászok száma meghaladta az ezerkettőszázat. A múltról már beszéltünk, és hogy mit jelent nekünk ma a Borbála ünnepség? Már nem szállnak le az emberek a bányába, nincs olyan szakma, ami miatt mi hivatalból tiszteleghetnénk Szent Borbála előtt. Azt hiszem, hogy a hagyomány tiszteletén és ápolásán túl, az egymásra utaltság, egymás támogatása és szeretete az, ami a mind a mai napig ránk maradt. Ez tart össze bennünket – fogalmazott Dobor István, aki azt is aláhúzta, hogy Szent Borbála tisztelete mind a mai napig él a hazai bányásztársadalom körében. Rámutatott: az országos Borbála-napi ünnepséget december 10-én, Budapesten tartják meg, illetve ugyanazon a napon, 16 órától a kazári művelődési házban megyei program is lesz e számukra jeles naphoz kapcsolódva.

Ezután a Bányász Emlékház udvarán található tárnabejárat kapuján helyezte el az emlékezés virágait a helyi önkormányzat, Dobor István  a BDSZ Mátranováki Nyugdíjas Alapszervezet elnökével, Mészáros Istvánnal, illetve az alapszervezet tagjával Répás Lászlóval közösen. A hagyományokhoz híven nem maradt el az eseményt záró vendégfogadás és közös beszélgetés sem, amelynek ezúttal a Bányász Emlékház adott otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában