Téli receptek

2022.12.23. 20:44

Sok asztalon halászlé gőzölög megyénkben is, találtunk egy különleges receptet

A hazai halfogyasztás tekintetében a karácsonyi időszak az egyik legmeghatározóbb, hiszen az év többi részében viszonylag kevés halat fogyasztunk, ellenben szenteste szinte minden család asztalán halászlé gőzölög. Nincs ez másképp szűkebb hazánkban sem.

V. E.

Sokféle halászlevet ismer a magyar gasztronómia, ahány tájegység, annyi szokás. Pikáns különlegességekben sincs hiány

Forrás: Nool.hu

Fotó: Mindmegette.hu

A megyeszékhelyen az adventi időszakban több helyen is volt lehetőség a halászlé alapanyagának megvásárlására. Az élő kopoltyúsok közül a busa bizonyult a legolcsóbbnak 1699 forintos kilogrammonkénti árral. A tőponty és a tükörponty kilogrammja – néhány forint különbséggel – csaknem 2500 forintba került, míg a legtöbbet, azaz kilogrammonként 4599 forintot a harcsáért kellett fizetniük a vevőknek. Egy másik helyszínen halszeletek sorakoztak a pult üvege mögött. Itt is a busa került a legkevesebbe, hiszen a sima szeletekért 2590 forintot kellett fizetni kilogrammonként, míg a filézettekért 2990 forintot kértek minden kilogramm után. A pontyoknál is megfigyelhető volt a kétféle portéka közti különbség, hiszen 4090 forintot kértek el a szeletek kilogrammjáért, míg 4490 forintot a filékéért. Az egyik legmagasabb összeg a harcsa szeletekhez tartozott, nem kevesebb mint 7990 forintos kilogrammonkénti árral.

A halászlevet megannyi módon el lehet készíteni, hiszen egészen más ízvilágot rejtenek a Baja, a Szeged vagy éppen a Balaton környékéről származó receptek. A Mindmegette oldalán egy igazán ízbimbó bizsergető elkészítési javaslatot is találhatnak a kísérletezni vágyó háziasszonyok.

A pikáns halászlé receptjének első lépéseként 500 gramm megtisztított apróhalat megmosunk, feldarabolunk, illetve egy kilogrammnyi vegyes halat kifilézünk. Az apróhalat a halcsontokkal és halfejekkel egy fazékba tesszük, hozzáadunk 150 gramm szeletelt vöröshagymát, illetve egy darab cseresznyepaprikát. Ízlés szerint megsózzuk, felöntjük hideg vízzel és 1-1,5 órán át főzzük, végül átpasszírozzuk. Ezután a feldarabolt halfiléket beletesszük a hallébe, és lassú tűzön felforraljuk, miközben édesnemes fűszerpaprikával és literenként 100 milliliter fehérborral ízesítjük. Az elkészült halászlevet forrón tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában