Hagyományok

2022.12.13. 20:34

Régi mesterségeket élesztettek újra a Nógrád Táncegyüttessel

A Hagyományok Háza Nógrád Megyei Hálózata több népi hagyományt éltető program életre hívását támogatta szűkebb hazánkban. Az események megvalósítását a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány – mint a stratégiai partnerszervezet – által fenntartott Nógrád Táncegyüttes örömmel vállalta magára.

Palchuber Kinga

Palóc hímzést és gyöngyfűzést is tanulhattak Paluchné Percze Piroskától

Kovács József, a táncegyüttes vezetője elmondta: széles skálán mozogtak az idei rendezvények, így a zene, a tánc és a kézművesség is szerepelt a palettán. 

– Mindenekelőtt a 2021-ben elkezdett Kihaló szakmák újraélesztése című programot folytattuk nagy sikerrel. Az érdeklődők öt alkalommal tekinthettek be olyan régi tevékenységek rejtelmeibe, melyeket ma már kevesen ismernek, s még annál is szerényebb számban űznek. Nógrád azonban még büszkélkedik néhány olyan emberrel, aki tovább tudja adni tudását a fiatalabbaknak – tette hozzá.

Paluchné Percze Piroska segítségével kaphattak betekintést a kendőrojtozás tevékenységébe az érdeklődők
Forrás: Nógrád Táncegyüttes

Az együttesvezető kiemelte: a pár órás foglalkozások lényege az volt, hogy betekintést adjanak a palóc népviseletek hagyományaiba, ezért idén a hímzés és a gyöngyfűzés, a fejrevaló bársonykészítés, a szoknya-keményítés, a menyecskekendő rojtozás, valamint az alsó- és felsőszoknya pliszírozás került terítékre. 

– A Hagyományok Háza Nógrád Megyei Hálózatának támogatásával ősszel megrendeztük – a Jó Palócok Regionális Népművészeti Egyesülettel közösen – a Nógrád Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Antológiát is, melynek célja az volt, hogy a régió együttesei találkozzanak és átadják egymásnak tapasztalataikat – ismertette Kovács József.

Emellett a hálózat segítségével az évben három nótaestet is sikerült megszervezniük a salgótarjáni KultPont Kávéházban, melyeken egy-egy adott tájegység dalanyagába kapott átfogó betekintést a szórakozásra éhes közönség. A táncegyüttes a nógrádi hagyományőrző egyesületeket is folyamatosan mentorálja. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kézműves és szórakoztató események minden korosztályt megmozgatnak a megyében. Kovács József hangsúlyozta: a programokat jövőre is tervezik folytatni, sőt azokat táncházakkal és szakmai továbbképzésekkel is szeretnék kibővíteni.

A Nógrád Táncegyüttes igazán pörgős évet tudhat maga mögött:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában