Boldog 2022

2022.12.10. 19:50

Sikerekben gazdag évet robbantott a Nógrád Táncegyüttes

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben számos bemutatkozását és tervét meghiúsította a Nógrád Táncegyüttesnek. Idén azonban már semmi nem állhatott a csapat útjába: eredményesen szerepeltek több szakmai fesztiválon, megrendezték gálaműsoraikat, s mintegy nyolcvan fellépéssel a hátuk mögött zárhatnak egy eseménydús esztendőt.

Palchuber Kinga

A Nógrád Táncegyüttes elementáris erővel készül a jövő évre is

Forrás: Nógrád Táncegyüttes

Fotó: Bomlász Bence

Az év utolsó hónapját köszöntve Kovács Józseffel és Kovács-Jelinek Emesével, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetőivel a csapat ez évi sikereiről beszélgettünk. 

Nógrád Táncegyüttes
Kovács-Jelinek Emese kiemelte, hogy a szakmai sikerek megerősítik a csapatot abban, hogy jó úton járnak
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Két csonka esztendőt követően idén minden tekintetben pezsgett a csapatunk élete. Az évet egy nagy durranással indítottuk, hiszen Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára egy minden tekintetben új műsorral készültünk. A Százszorszép - Száz év krónikái című várostörténeti előadást olyan táncszínházi elemekkel fűszereztük meg, amely eddig nem volt jellemző az együttesre. Az ünnepi közgyűlést követően sok pozitív visszajelzést is kaptunk a közönség részéről, sőt több ízben is volt még alkalmunk színre vinni a produkciót – kezdte az évértékelőt Kovács József.

Hozzátette: az alkotási munka idején sok új emberrel ismerkedtek meg és számos tapasztalatot szereztek, melyek jó alapot szolgálhatnak a jövőbeli új műsorokhoz, elképzelésekhez is. 

Nógrád Táncegyüttes
Kovács József az összetartásban is látja a sikerek titkát
Forrás: Nógrád Táncegyüttes / Fotós: Bomlász Bence

A rendhagyó produkció sikere olyan löketet adott a csapatnak, hogy 2022 a továbbiakban is a pörgés jegyében telt a táncosoknak. Mindezt Kovács-Jelinek Emese a szakmai fesztiválokon való részvételek sikereivel is megerősítette. 

– Mióta átvettük az együttes vezetését a terveink között szerepelt, hogy megmutatkozzunk országos szakmai fesztiválokon, de a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. A versenyek elhalasztása miatt több olyan újonnan megálmodott koreográfiánk ragadt be a „tarsolyunkba”, melyeket zsűri elé szerettünk volna tárni. A komoly művészeti munka idén azonban beérett, több hazai fesztiválon is részt vettünk – emelte ki Kovács-Jelinek Emese. 

A Szekszárdi Néptáncfesztiválon tavasszal két koreográfiával – moldvai és felső Zagyva-völgyi falvak táncaival – kezdte a bemutatkozások sorát a nógrádi csapat. Ezt követően a Zalai Kamaratánc Fesztiválra két nyolcfős csapattal készültek: a fiúk táncszínházi, míg a lányok autentikus néptánc kategóriában mutattak be külön koreográfiákat. 

Nógrád Táncegyüttes
Lengyelországban a legjobb dramaturgiáért és műsorszerkesztésért járó díjjal jutalmazták az együttes Hegyek, völgyek népei című összeállítását
Forrás: Nógrád Táncegyüttes / Fotós: Bomlász Bence

A megmérettetések csúcspontját Tatabányán, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű minősítő fesztiválon érték el, ahol a szakmai zsűri különböző szempontok alapján díjazta a látottakat. A Nógrád Táncegyüttes e versenyen eddig már ötször zsebelte be a kiváló elismerést, s e hagyományt a generációváltást követően idén is sikerült megőrizniük, hiszen a 6árok - A béke ára című előadásuk kiérdemelte a Kiválóan Minősült címet. A megméretést 2022-ben négy helyszínen hívták életre a szervezők: a 24 minősített együttes pontszámait tekintve pedig a nógrádosok igen előkelő, az ötödik helyet foglalták el a tabellán.

– A fesztiválok négy hét alatt zajlott le, ráadásul mindegyik helyszín más lelkületet és koreográfiai szemléletet kívánt. Az együttes tagjainak nagyobb része pedig ezelőtt még nem mutatkozott be szakmai zsűri előtt. A siker megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk – ismertették az együttesvezetők.

Nógrád Táncegyüttes
A rendhagyó adventi gálán a kicsik is jól vették az improvizációval járó izgalmakat
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hozzátették: a nyáron felváltva tartottak táborokat az öt utánpótlás csoportnak, majd a felnőtt gárdával a Nagyidán tartott táborban kezdték meg a felkészülést a lengyelországi Beszkidek Fesztiválra. A Tarjáni Folk és Szlovák Napok, illetve a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál házigazda együtteseként ugyanis épphogy lejöttek a színpadról, augusztusban már utazhattak is a lengyelek földjére. 

– Huszonnégy együttes mutatkozott be a világ minden tájáról, akiket a nemzetközi zsűri több szempont alapján értékelt. Több napon át más-más helyszínen léptünk fel, végül a legjobb dramaturgiáért és műsorszerkesztésért járó díjjal térhettünk haza a Hegyek, völgyek népei című összeállításunkért – emelték ki a vezetők. 

Nógrád Táncegyüttes
A Beszkidek Fesztiválon bemutatott koreográfiát mutatták be a József Attila Művelődési Központban
Forrás: Natham Movies

A Nógrád Táncegyüttes emellett hagyományos tánc világnapi és adventi gáláját is megtarthatta Salgótarjánban. Bár utóbbi az improvizáció jegyében zajlott, mivel rendhagyó formában, korábbi időpontban rendezték meg az eseményt.

– Mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat, a gyerekek is szépen vették az akadályokat. Mindez új lendületet és sok motivációt adott az új évhez – hangsúlyozta Kovács József.

A jelenleg több mint negyven felnőtt táncost és mintegy százhúsz gyermeket számláló csapat közel nyolcvan fellépéssel zárja az évet, az utolsó bemutatkozásuk december 18-án, vasárnap a salgótarjáni gyertyagyújtáson látható majd. 

Nógrád Táncegyüttes
Közel nyolcvan fellépéssel zárja az évet az együttes
Forrás: Natham Movies

Az együttesvezetők bizakodók az új évet tekintve, s az ideihez hasonló elementáris lendülettel készülnek nekivágni 2023-nak is.

Felújították a táncházat 

A Nógrád Táncegyüttes székhelyét, a Meredek úti táncházat nyáron sikerült felújítani. Kovács-Jelinek Emese elmondta: a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázati támogatásával az első ütemben már tavaly rendbe tették a szakemberek a villamoshálózatot, a padlásteret és kicserélték a nyílászárókat is, míg idén a vizesblokkok, az öltözők és a táncterem padlózata újult meg. A beruházásnak köszönhetően immár modernebb és színvonalasabb keretek között zajlik a szakmai munka. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában