Hagyományőrzés

2022.10.30. 17:15

Néptáncosok uralták a színpadot Salgótarjánban: a régió tehetségei mutattak be látványos előadásokat + fotók

Igazán különleges élményben volt része azoknak, akik hétvégén a József Attila Megyei Művelődési Központba látogattak, ahol megyénk gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánccsoportjai mutatták be tudásukat. A színpadon egymást váltó táncosok előadása elvarázsolta a nézőket, akik a programot lezáró táncházban maguk is elsajátíthatták a lépéseket.

Gulyás Edina

A megye gyermek, ifjúsági és felnőtt néptánccsoportjai is ízelítőt adtak tudásukból

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Népviseletbe öltözött gyermekek, fiatalok és felnőttek népesítették be szombaton a József Attila Megyei Művelődési Központot. Először a Nógrád Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Antológiát, majd a Regionális Ifjúsági és Felnőtt Néptánc Antológiát rendezték meg. 

– Szűkebb hazánk gyermekegyüttesei kaptak meghívást a megyei gyermek és ifjúsági néptánc antológiára, három településről öt csoport élt a lehetőséggel és mutatta meg tehetségét. Salgótarjánból, Pásztóról és Palotásról érkeztek fellépők. A megye nyugati feléről sajnos nem tudtak részt venni a programon – fogalmazott Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője. 

Mint mondta, a több éves múltra visszatekintő rendezvényt idén második alkalommal szervezte meg a Hagyományok Háza Nógrád Megyei Hálózata, azzal a céllal, hogy a csoportoknak lehetőségük legyen egymást megismerni, bemutatni koreográfiáikat. A fellépésnek ugyan nem volt tétje, azonban egy szakmai zsűri a produkciókat követően megosztotta véleményét a látottakról. Mindezt a további fejlődés érdekében, segítő szándékkal tették.

– A közönség színvonalas bemutatókat láthatott, megtelt a nézőtér, ami motivációt jelenthet a táncosoknak a további fellépésekhez – hangsúlyozta Kovács József, aki a szakmai zsűriben is helyet foglalt, igaz nem a gyerekcsoportokat figyelte hozzáértő szemmel, hanem a felnőtt táncosokat segítette észrevételeivel. A gyermekek fellépéséről Szabó János és Kovács-Jelinek Emese mondott véleményt. 

A felnőttek is ropták a pódiumon

A gyermekek után a felnőttek léptek színpadra. A Regionális Ifjúsági és Felnőtt Néptánc Antológiát évtizedek óta rendszeresen megtartják, a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesült a Csóri Sándor Alap támogatásával szervezte meg a programot. 

– A Nógrád Táncegyüttes mindig híres volt nyitottságáról, az általunk rendezett eseményekre még Szlovákiából is érkeztek csoportok. Sajnos a járvány az utóbbi években sok együttest megrogyasztott, most pedig az energiaárak emelkedése miatt zárnak be a közösségi terek, így vannak, akik nem tudnak majd hol próbálni fellépéseikre – hangsúlyozta Szabó János, az együttes nyugalmazott vezetője. – Mivel a művelődési központ is bezárja kapuit decembertől, így az adventi gálánkat is november végén tartjuk meg. 

Mint mondta, a néptánc antológia jó lehetőség a felnőtt csoportoknak is megmutatni magukat és inspirálódni más csoportok előadásaiból. A délután folyamán salgótarjáni, pásztói, maconkai, kazári együttesek is színpadra léptek, de Heves megyéből is érkeztek. Az estet táncház zárta, ahol minden érdeklődőnek lehetősége volt beállni a táncosok közé és velük együtt gyakorolni a lépéseket. 

Értékeket közvetít, a közös munka örömére tanít a néptánc

– Évről-évre fontos, hogy itt legyünk ezen a rendezvényen, ami inspirálja az azon fellépő együtteseket. Egyfajta tapasztalatcserére is sor kerül, hiszen látjuk azt, hogy hol tartanak mások koreográfia, viselet és zene tekintetében – hangsúlyozta Ágoston László, a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes szakmai vezetője. Mint mondta, az antológia jó lehetőség a gyerekeknek bemutatni mennyit készültek. A zsűri szakmai értékelése pedig a további fejlődést szolgálja. Ágoston László azt is elárulta, hogy a Muzsla jövőre ünnepli 40. születésnapját, így egész évben színvonalas és változatos előadásokkal készülnek. – Napjainkban több lehetőséget kap hazánkban a néptánc. A fiatalok az együttesekben olyan közösségbe kerülnek, ahol valódi értékeket ismerhetnek meg. Emellett a közös munka örömét is megtapasztalhatják – fogalmazott a művészeti vezető.

A programok sora azonban ezzel nem fejeződik be, a Hagyományok Háza Nógrád Megyei Hálózata további rendezvényeket szervez. Nótaestek és táncházak várják az érdeklődőket, de a kihalt szakmák újraélesztése is cél, így a gyöngyfűzés, az alsószoknya keményítés és a főkötő készítés rejtelmeibe is betekinthetnek a programokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában