Téli közlekedés

2022.12.10. 17:52

Nógrádi autósok figyelem: tudjátok hol kötelező a téli gumi?

Karácsony idején többen téli vakációra, vagy épp síelni indulnak, ám az elindulást megelőzően nem árt ellenőrizni, hogy hol kötelező a téli gumiabroncsok használata. Ausztriában akár 5 ezer euróra (2 millió forintra) is rúghat a bírság a nem megfelelő gumik használatáért.

Nool

Magyarországon egyelőre nem kötelező a téli gumiabroncsok használata, azonban mindenkinek célszerű ebben az időszakban lecserélni nyári abroncsait

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– A következő hetekben indul a síszezon. Ha külföldre vezet a síelni vágyó útja, akkor elindulás előtt érdemes tájékozódni, hogy hol kötelező a téli gumiabroncs, hiszen ennek hiányát több európai országban szankcionálják – írja a kreszvaltozas.hu.

Mint kiderült, Ausztriában a téli gumiabroncsokat november 1. és április 15. között kötelező felszereltetni. Ezek elmulasztása esetén 35-től 5 ezer euróig – tehát akár közel 2 millió forintig – terjedő bírságot szabhat ki a rendőr közúti ellenőrzés során. Hasonló szigor vonatkozik a hóláncra is, amelyből ugyanebben az időszakban legalább kettőt a kocsiban kell tartani és szükség esetén ezeket a hajtott tengelyre fel kell szereltetni.

Németországban kicsit enyhébbek az előírások:

– Németországban a téli gumiabroncsokat télies körülmények esetén szükséges használni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy téli abroncsként személyautóknál a három hegycsúcsot és egy hópihét (3PMSF) ábrázoló szimbólummal ellátott termékeket fogadják el. A hóláncot pedig azokon a szakaszokon szabad használni, ahol ezt külön táblák jelölik. A nem megfelelő abroncsokkal történő közlekedés esetén 60 eurós, illetve nyári gumiabroncsokkal történő baleset okozásakor 120 eurós bírságot is kiszabhat a német rendőrség – fogalmaz közleményében a weboldal.

Megtudtuk azt is, hogy Szlovéniában november 15. és március 15. között kötelező a téli gumiabroncs, vagy a hólánc használata, a gumiabroncsok minimális profilmélysége pedig nem lehet kisebb 3 milliméternél. 

– A számos sípályával rendelkező Csehországban november 1. és március 31. között szükséges a téli gumiabroncsok használata télies időjárási viszonyok, illetve a „téli felszerelés kötelező” táblával ellátott útszakaszokon. Szerbiában az M+S jelölésű abroncsokat is elfogadják téli gumiabroncsként, ugyanakkor ezek használata november és április között kötelező – írják.

Lássuk mi a helyzet a Nógrád megyével szomszédos Szlovákiában:

Talán meglepően hat, de Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában nem kötelező a téli gumiabroncs, viszont egyes hegyvidéki szakaszokon ajánlott az évszaknak megfelelő autógumik használata. Horvátországban viszont kizárólag akkor fogadják el a nyári gumiabroncsokat télen is, ha profilmélységük nem kisebb 4 milliméternél. Déli szomszédunknál ráadásul minden utazónak be kell készíteni legalább két hóláncot is járművébe. Svácjban ugyan szintén nem kötelező a téli gumi, de ha valaki nem az évszaknak megfelelő, 3PMSF jelölésű téli abroncsokkal okoz balesetet, akkor az súlyosbító tényezőnek számít. 

Magyarországon sem kötelező, de ajánlott a téli abroncsok használata
A törvényi szabályozás szerint Magyarországon jelenleg még nem kötelező a téli gumiabroncs használata és hóláncot sem kötelező az autóban tartani. Közlekedési tábla viszont előírhatja bizonyos útszakaszokon, hogy az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal az autóban. Érdemes tehát a téli időszakban legalább egy hajtott tengely abroncsainak felszereléséhez szükséges hóláncot az autóban tartani azoknak is, akik nem terveznek külföldre utazni. 

A téli gumi viszont nagyon fontos és lényeges eleme a járműveknek, télen ugyanis nagyon sok baleset történik amiatt, mert nem megfelelő abroncsot használnak a járművezetők. A nyári gumik ugyanis téli időszakban nem nyújtanak elég védelmet, sokkal könnyebben elveszthetik az uralmat a jármű felett az autósok és könnyen kisodródhatnak, megcsúszhatnak. Téli gumival sokkal stabilabb a járművek úttartása, így biztonságosabb lesz az autónk.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában