Úton

2022.11.09. 06:50

Ideje téliesíteni! – sok nógrádi sofőr halogatja az abroncsok cseréjét

Az őszi időszakban gyakran korlátozottak a látási körülmények és az utak is csúszóssá válhatnak, így könnyen baleset áldozatává válhatnak a közlekedők. A szakemberek és a rendőrök is hasznos tanácsokat adtak a biztonságos vezetéshez.

N.O.

A járművek téliesítésére időben fel kell készülni!

Forrás: Nool Archív/Illusztráció

Az ősz velejárója az esős és ködös időjárás, így elérkezett a gumicsere ideje.

Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni szerviz műhelyfőnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az abroncsok vásárlását és cseréjét. A nyári gumi tapadása teljesen más, az könnyebben megcsúszik a síkos és nyálkás utakon.

– Amikor tartósan hét-nyolc Celsius-fok alatt van a hőmérséklet, akkor már érdemes téli abroncsra váltani. Fontos azonban, hogy az minőségi legyen és eleget tegyen az elvárásoknak. Ezen nem szabad spórolni senkinek, hiszen mindenkinek fontos a saját maga és szeretteinek a testi épsége – emelte ki Tolmácsi Erik.

gumicsere, abroncs
Tolmácsi Erik műhelyfőnök arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az abroncsok vásárlását
Forrás: Nool Archív

Hozzátette: az abroncsok ára nagyon változó, hiszen méretfüggő, de mint minden más, így ez is emelkedett mintegy 40-50 százalékkal.

A szakember azt is elárulta, hogy még mindig sokan vannak, akik halogatják a cserét és csak az utolsó pillanatban intézkednek.

Sok veszélyt tartogat az őszi időjárás az utakon

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hangsúlyozta, hogy az őszi időjárás sok veszélyt hordoz magában az utakon. A nyári abroncsokon lévő bordák nem tudják elvezetni az úttestre hirtelen került, nagy mennyiségű csapadékot, ezért a tapadás a gumiabroncs és az úttest között jelentősen csökkenhet.

Mint mondta, bár még sokan nyári gumival közlekednek, de egyre időszerűbb lecseréltetni azokat a biztonság érdekében. 

– Ősszel megnő azon órák száma, amely során a sofőrök korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekednek. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működésére, az ablaktörlő lapátok és az ablakmosó folyadék minőségére. Ezen túlmenően elindulás előtt a szélvédők és tükrök csapadék- és páramentesítését is ellenőrizni kell – hangsúlyozta a sajtóreferens.

fényszóró, lámpa
Érdemes indulás előtt az autó lámpáit is ellenőrizni
Fotós: Berán Dániel / Forrás: Heol

Ellenőrizni mindig fontos!
Lukács Attila gépjármű-szakoktató korábban úgy fogalmazott portálunknak, hogy a közlekedésben résztvevők a napi elindulás előtt ellenőrizzék egyebek mellett a világítóberendezések működését, a fagyálló folyadékot, de a gumiabroncsot is. Ezen túlmenően fontos az is, hogy a jármű ablaktörlője és az akkumulátora is megfelelő állapotban legyen. A szakoktató azt tanácsolja a sofőröknek, hogy mindenki fokozott óvatossággal és sokkal körültekintőbben közlekedjen ebben az időszakban, valamint a korlátozott út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a jármű sebességét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában