Múltidéző

2022.12.27. 19:12

Marad a csonka üveggyár? - háromszáz dolgozó sorsa forgott kockán 29 éve Salgótarjánban

Kíváncsiak voltunk, mik érdekelték az olvasókat annak idején, ezért fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap 29 évvel ezelőtti, 1993. december 27-én megjelent lapszámát, ahol érdekes dolgokra bukkantunk a salgótarjáni síküveggyártásról.

Nool

Ragasztják a Lada üvegét

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Lássuk, milyen volt, amikor 1993 decemberében egy felújítandó kemence miatt háromszáz dolgozó sorsa forgott kockán. 

- Beteg egy gyár, mert egyik végtagját le akarják amputálni. Marad csonka üveggyár, ahol nem gyártanak táblaüveget - írta dr. Gajzágó Aladár, a 100 éves gyár történetének írója korabeli lapszámunkban. 

1993-ban volt 100 éve, hogy a Kereskedelmi és Váltótörvényszék a budapesti Schvarz A. és Fiai üvegnagykereskedő közkereseti társaság bejelentő kérvényét, mely szerint működési körüket Pálfalvára, táblaüveggyártásra is kiterjesztették, és ennek bejegyzését kérték.

Üveggyár Salgótarján
A ragasztott üveggyártó üzemben ellenőrzik a gépjármű szélvédőket
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Az akkor 100 éve alapított síküveggyár története ugyan nem volt felhőtlen, de termékei a trianoni békeszerződés után több mint fél évszázadig egyedül látták el a hazai szükséglet kielégítését. A gyár munkásai mindig a jól fizetett dolgozók közé tartoztak. Kenyerük akkor is biztosítva volt, amikor a 30-as években rendszeres volt év közben az üzemszünet.

A jobb napokat látott dolgozók nehéz idők tanúi lettek. A rendszerváltást követően jöttek a problémák: a keleti piac elvesztése, az eladósodás, az öncsőd bejelentése, felszámolás, sikertelen privatizációs kísérlet, tulajdonosváltozás, stb. Ezek súlya alatt megroggyant a gyár, létszámát is csökkentették.

S most állnak a legnagyobb dilemma előtt. Fel kellene újítani a Zagyva III. olvasztókemencét, miután fennállása alatt sok millió négyzetméter táblaüveget adott a nemzetgazdaságnak. S most halálra ítélték, mert csak január 31-ig hosszabbították meg az életét.

A kemence megszűntetése 300 dolgozó felmondásával járhat. Szinte lehetetlen, hogy velük együtt mintegy 1200 személy kerüljön létbizonytalanságba. Meddig mehet ez? - teszi fel a kérdést a korabeli lap. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában