Lakáspiac

2022.12.27. 11:26

Idén elmaradt a kereslet a megye eladó lakóingatlanai iránt

Változatos évet zár az országos és a Nógrád megyei lakáspiac a korábbi évekhez képest bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt. Az idén a megye eladó lakóingatlanai iránti kereslet 19 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

NOOL

A rezsiárak növekedése hatással volt a lakáspiacra is

Forrás: MW | Illusztráció

Jó évkezdés után megtorpant a magyarországi lakáspiac: többek között a megugró infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, a csökkenő vásárlóerő okozta bizonytalanság miatt az óvatosság került a fókuszba – legalábbis ez derült ki az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott legfrissebb elemzéséből. 

Mi történt az országban?

– Az eladó lakások piacán erősen indult az év, részben a költözők támasztotta kereslet miatt, valamint azért, mert a múlt év közepe óta egyre fokozódó inflációs nyomás miatt sokan ingatlanba fektették a pénzüket. Február végén azonban kitört az orosz-ukrán háború, amely nagyfokú bizonytalanságot okozott mind a nemzetközi, mind a magyar gazdaságban. Ráadásul európai szinten is jelentősen nőttek az energiaárak, ami a rezsiköltségeken keresztül hatással volt a lakáspiacra, a vevők a takarékosabb, olcsóbban fenntartható ingatlanok felé fordultak – kezdte az év értékelését Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Hozzátette: az infláció elleni küzdelem eredményeként növekedtek a lakáshitelkamatok, ez pedig szintén visszafogta a keresletet a piacon. Sokan ugyanis a korábbi évekhez képest kedvezőtlen környezetben elhalasztották a lakásvásárlást. 

Az országos adatokat ismertetve elmondta azt is, hogy ősz eleje óta a használt lakások ára a kínálati piacon stagnált, azaz vége szakadt a korábbi években látott folyamatos drágulásnak.

– Bár az országon belül továbbra is jelentősek a különbségek a keresletet, a kínálatot és az árakat nézve egyaránt. A mostani kilátások szerint árcsökkenésre is számítani lehet településtípustól vagy éppen lakástípustól függően, ami a vevőjelöltek számára kedvező lehet 2023-ban – emelte ki a szakember.

Balogh László szerint a panel- és garzonlakások várhatóan jól tartják majd az árukat, ugyanakkor a nagyobb alapterületű, jelentősebb energiafogyasztású lakások és családi házak piacán viszont mérsékeltebb kereslet várható.

 Milyen négyzetméterárakkal búcsúzik 2022?  

 Az elemzésből kiderült az is, hogy az idén milyen változások jellemezték Nógrád megye lakáspiacát. Eszerint 2022-ben az eladó lakások iránti kereslet 19 százalékkal maradt el a tavalyitól és az éven belül fokozatosan csökkent az érdeklődés. Balogh László elmondta: Salgótarjánban decemberben 260 ezer forint volt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, ez 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az itt található eladó lakások átlagára pedig 15,5 millió forintot tett ki december közepén.

Hozzátette: a megye kisebb városaiban 329 ezer forintért kínálták az eladó lakóingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 231 ezer forinttal. Miközben a községekben az év végén 189 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ami 7,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Közel 400 millió forint a megye legdrágább háza

Az ingatlanbazar.hu oldalán jelenleg több mint 670 Nógrád megyei lakás (182) és ház (490) szerepel eladósorban. A felújítottak között 65, a felújításra szorulóknál pedig 151 ingatlan található, de 5 új építésű is keresi gazdáját. A felsorolásban szemezgethetnek 95 energetikai tanúsítvánnyal rendelkező, 86 erkélyes, 17 alacsony fenntartási költségű, 29 amerikai konyhás házból/lakásból. A 670 eladó ingatlan közül mintegy 190 Salgótarjánban található. A legdrágább megyei házat Diósjenőn kínálják 395 millió forintért (840 négyzetméter), míg a legolcsóbb Salgótarjánban kelhet el 500 ezer forintért (48 négyzteméter). Alapterület szerint a legkisebb eladó ingatlan egy 21 négyzetméteres salgótarjáni minigarzion 9,9 millió forintért, a legnagyobb pedig egy 900 négyzetméteres balassagyarmati ház 138 millióért. A listán tizenegy olyan eladó ház volt a napokban, amelyek ára százmillió forint felé rúgott. Ezek mindegyik a megye nyugati felén található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában