Rutin

2022.12.11. 09:55

Hogyan vezessünk hóesésben? – mutatjuk a gyarmati szakoktató tanácsait

Vasárnap reggelre megyeszerte több településen is arra ébredhettek a lakosok, hogy hó borítja be a tájat. Dr. Majoros Ferenc balassagyarmati gépjárművezető szakoktatót kérdeztünk, hogyan vezessünk, ha a téli csapadék megnehezíti a közlekedést.

E-L. Zs.

Dr. Majoros Ferenc balassagyarmati gépjárművezető mindig hasznos tanácsokkal látja el tanítványait

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

Az oktató a téligumi használatát tartja a legfontosabbnak. Fontos, hogy már hét Celsius-foknál hidegebb időben már téli abroncsokkal rójuk az utakat, melyeknél a megfelelő mintamélységre is oda kell figyelni. 

– Hegyvidéki területeken hólánc használatát írhatják elő a közlekedési táblák, indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról és szabályozásokról, hogy ne maradjon otthon. Ezt csak kizárólag teljesen hóval borított útszakaszon használjuk! – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az oktató részletesen kitért arra, hogy indulásnál az ablakok legyenek letisztítva teljesen, hogy biztosított legyen a kilátás. 

– Ellenőrizzük a folyadékok szintjét, valamint a téli ablakmosóról is gondoskodjunk, mert a nyári akár károkat is okozhat az autóban. Az elindulás lassan, fokozott gázadással történjen, hogy a kerekek kipörgését elkerüljük. Nagy hóban, ahol nehezebb az elindulás, kettes fokozatba kapcsolva is megkísérelhetjük, mert így elkerülhető a hirtelen kipörgés. Óvatosan gyorsítsunk, fokozatosan engedjük fel a tengelykapcsoló pedált, ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatot, hogy az autó ne térjen ki az irányából – javasolta dr. Majoros Ferenc.

Hozzátette: menet közben fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a haladási sebességet és növeljük a követési távolságot, mert a fékút többszörösére nőhet havas útfelületen. 

– Kanyarodásnál kerüljük a kuplung használatát, minél alacsonyabb fordulatszámra törekedjünk, hogy a motorfék érvényesülni tudjon, így csökkentve a kicsúszás veszélyét. Ha mégis fékezésre kényszerülünk, azt semmiképp ne hirtelen tegyük. Érdemes havas, csúszós úton kikapcsolni a sebességszabályzó berendezést (tempomatot), hogy időben tudjunk reagálni az útviszonyok változásaira – mondta az oktató.

Gyakori, hogy nagy hóban kitaposott keréknyomban haladunk az autóval, jellemzően a mellékutcákban. A szakember ebben az esetben arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes lehet kitérni a nyomból, ezt nagyon lassan hajtsuk végre és lehetőleg kerüljük az előzést. Megfelelően felkészített autóval, nyugodtan és megfontoltan közlekedve a téli hónapokban sem kell tartani a vezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában