Életút

2022.12.16. 19:50

Dadogósból rádiós: népmesékkel varázsolja el a nógrádi hallgatókat

Tóth Csilla már gyermekkorában beleszeretett a magyar népmesék varázslatos világába. Az olvasmányok számára gyógyító hatással bírtak, ugyanis az egykor dadogó runyai kislány ma az egyre sikeresebb Gömör és Nógrád Rádió munkatársa, önkéntes munkájával a magyar népmesék jelentőségére is ráirányítja a figyelmet.

Palchuber Kinga

Tóth Csilla hisz a mesék gyógyító erejében

Forrás: Beküldött fotó

– Miért fontosak számodra a népmesék?

–  Nagymamám mindig fontos szerepet töltött be az életemben, s azok a könyvek is, amiket kaptam tőle. Móra Ferenc Mondák és mesék című könyvének a legelső mondáját – a Rege a csodaszarvasról – rongyosra olvastam, a mai napig az egyik nagy kedvencem. Imádom Jankovics Marcell filmre álmodott verzióját is, s ha már Jankovics Marcell, akkor meg kell említenem a Magyar népmesék televíziós rajzfilmsorozatot is, amely évtizedeken keresztül kísérte végig sokunk gyermekkorát. Később mesemondó és szavalóversenyekre is jártam, mivel csak ez volt képes javítani és végül megszüntetni a dadogásomat, melyet egy gyerekkori trauma váltott ki. Ezek után mondanom sem kell, mennyire kivételesen fontos helye van a meséknek, verseknek és az irodalomnak a szívemben.

– Gyógyító hatása mellett miért fontosak még a népmesék?

– A magyar történelem, hitrendszer, szokások, néphagyományok, a magyar konyha, díszítőművészetünk, zenénk, táncunk és meséink is egységes és kötött rendszert alkotnak, amelyben minden mindennel összefügg. Ez adja meg a magyar ember gyökerét, éltető erejét. A népmese, mint ennek az egésznek a része, fontos szerepet tölt be gyermekeink nevelésében, nemzeti hagyatékunk fenntartásában, az élet nagy kérdéseire keresett válaszok megtalálásában. A történetek szimbólumrendszerének köszönhetően gyermekeinknek már kiskoruktól közvetíti az egészséges férfi és a női szerepköröket, a család fontosságát, az Istenbe vetett hit elengedhetetlenségét, s mindezt csudás, kalandos, vicces és olykor bolondos formába öltöztetve teszi. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen hagyják magukat elvarázsolódni mesehallgatás és -olvasás közben.

– Jelenleg a Gömör és Nógrád Rádió mesélőjeként is hallhatjuk a hangodat. Élvezed a műsorvezetést?

– A rádió nem titkolt célja emelni a magyarságtudatot és visszaadni a magyar emberek büszkeségét, legfőképpen az elcsatolt területen élő megtört magyarságnak. Mivel mind ismerjük meséink csodálatos erejét, így a műsorok közül sem hiányozhatnak a színes történetek. Emellett a gyerekek részére is szerettünk volna egy programot, mely visszaadja a képzeleterejük használatát. A felolvasott könyveket a saját gyűjteményemből válogatom, kivéve a Malac Julcsát, azt a legjobb barátnőm adta kölcsön, miután egy este jó, ízes palócosan felolvastam belőle a gyerekeinek. Különösen örömteli, hogy a Magyar népmesék című műsor a leghallgatottabb jelenleg a rádióban. 

– Milyen történetet ajánlanál olvasóinknak a karácsony közeledtével?

– A rádióba is három gyönyörű mesét választottam, melyekkel idén karácsonykor szeretném a hallgatókat megörvendeztetni, sőt talán inkább a könnyeiket előhívni. Karácsony szentestéjére Wass Albert Karácsonyi meséjét, az ünnep első napjára Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című megható történetét, míg másnapra Móra Ferenctől a Szép karácsony, szép zöld fáját javaslom. Kivételes mese mind a három, megéri megismertetni őket a gyerekekkel. A közös meseolvasás pedig tökéletes karácsonyi program is!

Visszarepít a szkíta ősidőkbe

Tóth Csilla elmondta: 2020-ban megvásárolta Bán Mór Ezer rege című könyvének első kötetét, s ekkor döbbent rá, hogy mennyi ősi rege van még, amit nem ismernek az emberek. – Most a rádiónak, és Bódi Lászlónak köszönhetően megkaptam az eszközt ahhoz, hogy megismertessem Gömör és Nógrád megyével is e csodás történeteket. Hamarosan új regesorozatot indítunk, hogy visszarepítsük hallgatóinkat a szkíta ősidőkbe. Vallom, hogy amelyik nép a múltját nem ismeri, a jövőjét meg nem teremtheti! – emelte ki a rádiós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában