Rádiózás

2022.09.18. 14:22

„Közösséget építeni csak együtt lehet!” – gömöriek és nógrádiak összetartozását erősíti a rimaszombati rádiós

Közel egy hónapja szól már sikerrel a virtuális térben Gömör és Nógrád rádiója, melynek ötlete közösségépítő és értékátadó célokon alapszik. A rádió mögé állt mások mellett Pindroch Csaba salgótarjáni színművész is, aki kellemes orgánumával napról napra erősíti az összetartozás érzését a hallgatókban.

Palchuber Kinga

Bódi László, a Nemzetünkért és Szülőföldünkért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a rádió ötletgazdája régóta szívügyének érzi a palóc nép sorsának egyengetését

Forrás: Beküldött fotó

Ahhoz, hogy megértsük, a rimaszombati Bódi László, a Nemzetünkért és Szülőföldünkért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a rádió ötletgazdája miért is érzi oly régóta szívügyének a palóc nép sorsának egyengetését, érdemes a történelmi tények mögé is tekintenünk. 

– Mint az ismert, Gömör és Nógrád vármegyéket Szent István királyunk hozta létre az államalapítás és a királyi vármegyerendszer megszervezésének idején. A vármegyék majdnem ezer évig – 1918-ig – fennálltak, azóta a két vármegye területén – Csehszlovákia második széthullása óta – jelenleg hazánk és Szlovákia osztozik. Ennek okán a régióban a több mint ezeréves magyar hagyományok mellett megtalálható a szlovák, a német és a roma kultúra is – emlékeztetett Bódi László, aki e múltbéli összetartozást kívánja felvirágoztatni az immár egy hónapja elindított Gömör és Nógrád Rádió internetes sugárzásával. 

Régóta tervezte már az indulást

Bódi Lászlót nem a spontaneitás vezérelte a rádió megszólaltatásáig, ugyanis már évekkel ezelőtt ott motoszkált a fejében a gondolat, hogy valahogyan közelebb kellene hoznia egymáshoz a térség lakosságát, a magyar palócokat.

– Éveken át külföldön éltem, tanultam és tapasztalatokat szereztem, míg 2019-ben úgy hozta az élet, hogy hazatértem a palócok földjére. Ekkor láttam először külső szemmel, hogy milyen nehézségekbe ütközött Gömör és Nógrád társadalma. Elkezdtem keresni a megoldást egy olyan közösség megteremtésére, melynek tagjai összehangolt kommunikációval eljuttathatják egymáshoz az információkat Rozsnyótól Rétságig, azaz Gömör észak-keleti csücskétől egészen Nógrád dél-nyugati határáig – mondta Bódi László. 

E cél érdekében az eltökélt lokálpatrióta első körben egy Facebook-csoportot hozott létre gömöriek és nógrádiak számára, mely ma már több mint hatezer olvasót számlál. Emellett három évvel ezelőtt elindított egy rendezvénysorozatot is, melynek hat állomásán – egyebek mellett Füleken, Salgótarjánban és Karancslapujtőn – olyan emberek gyűltek össze szép számmal, akik ugyanúgy tenni akarnak térségük és a közösség fejlesztéséért, mint az ötletgazda.

Bódi László – aki többek között Szlovákiában, Németországban és az Egyesült Államokban végezte tanulmányait – az egyetemi évei után Pozsonyban televíziós műsorvezetőként már belekóstolt a média világába, s ezt követően jutott eszébe, hogy egy rádióval még sikeresebbé tehetné az információáramlást a lakosság között. Álma önkéntesek hiányában azonban 2019-ben még váratott magára, idén viszont valóssággá vált.

Önkéntesekkel gyártják a tartalmakat

– Hiszem, hogy minden akkor jön el az ember életében, amikor Isten is úgy látja, hogy valóban felkészült a feladatra. Idén több, a térségben élő önkéntes – Vincze Gábor, Bóna Friderika, Csank Király Katalin, Tóth Csilla, Ádám Veronika, Molnár Tibor, az Sk.CoolTour utazási iroda munkatársai, Nt. Gebe László református lelkész, Virsinszky Tamás és egy neve elhallgatását kérő salgótarjáni barátunk – állt mellém, akikkel közösen kezdtük el felépíteni a rádió tematikáját, műsorait. A virtuális térben az a legjobb, hogy rugalmasan tudjuk kezelni az időnket, s a hallgatóknak fel sem tűnik, hogy nem egy jól berendezett stúdióban zajlanak a beszélgetések – ismertette a szakember.

Bár a csapat magját kommunikációs szakemberek – tanárok, értékesítők – alkotják, de amatőr és önkéntes rádiósokként az elmúlt kilenc hónapban rengeteget tanultak egymástól, sőt a kívülről kapott szakmai tanácsok is folyamatosan formálják a munkájukat. 

Idén több, a térségben élő önkéntes állt Bódi László mellé, akikkel közösen kezdték el felépíteni a rádió tematikáját, műsorait.
Forrás: Beküldött

A Palócföldön élő magyar ajkú lakossághoz szólnak

– A célközönségünk elsősorban a Palócföldön élő magyar ajkú lakosság, hiszen szívemen viselem a sorsukat, őseim és családom által én is része vagyok. Mindig azon gondolkodom, hogyan tudnám újra olyan erőssé tenni e népet, mint egykor a Magyar Királyság területén volt. Mára már elfeledett tény, hogy Gömör és Nógrád a bányáknak, kézművességnek és a szorgos palóc kezeknek köszönhetően voltak majd 400 évig a Magyar Királyság egyik leggazdagabb vármegyéi. A rádióval többek között azon dolgozunk, hogy visszahozzuk a térség régi fényét, s hogy a hallgatók hitét megerősítsük abban, hogy ez róluk szól és értük van – húzta alá Bódi László, hozzátéve: – A rádió tájékoztatóereje rendkívül meghatározó lehet, hiszen csak akkor tudunk összetartó közösséget formálni, ha őszintén érdeklődünk egymás múltja, jelene, sikere és problémája iránt is.

Az ötletgazda kiemelte, hogy a rádió reklámozásához hangját adta Pindroch Csaba salgótarjáni színművész és Tóbisz Titusz rimaszombati operaénekes is, akik gondolataikkal tovább erősítik a hallgatói összetartozást. A rádió változatos műsoraival hangsúlyt fektet egyebek mellett a gömöri és nógrádi, azaz a magyar palóc értékek, hírességek, települések, hagyományok, vállalkozások, népcsoportok és a konyha megismertetésére. Emellett a beszélgetések alkalmával felváltva kerül előtérbe a belső harmónia, a párkapcsolatok, a család, a fiatalság útkeresése, a női és a férfi szerepek, a küldetéstudat, valamint a keresztény hit fontossága is. 

S mint minden rádiónak, úgy Gömör és Nógrád rádiójának sem adhatja más a lüktetőerejét, mint a jó zene. Bódi László elmondta: az egyik legkeményebb munkájuk az volt, amikor összeválogatták a jelenlegi repertoárt képező mintegy 1250 dalt. Igyekeztek minden stílust – a retrótól a rockig – beépíteni a kínálatba, ráadásul az első olyan rádióként működnek, ahol csak és kizárólag magyar nyelvű dalokat sugároznak. Küldetésüket erősíti, hogy a régióban élő zenészek, előadók számait is rendre bemutatják, így minél szélesebb körrel megismertethetik tehetségeinket.

Harminchat országból hallgatták a műsorokat

Bódi László kiemelte: a rádió az első 24 nap után 10 ezer hallgatót generált 36 országból, amiről álmodni sem mertek.

– Egy Isteni csoda ez, melynek részesei vagyunk. Ezen eredmények által is felbuzdulva, szeretnénk elérni, hogy 2023-tól a Kárpát-medence ismert és közkedvelt rádiója legyünk Erdélytől a Vajdaságon, Csonka-Magyarországon és Felvidéken át egészen az Őrvidékig. Azonkívül szeretnénk továbbra is eljuttatni Gömör és Nógrád hangját, a magyar palóc hagyományokat, több mint ezeréves történelmi örökségünket, hegyeink és völgyeink szépségének hírét a diaszpórában élő magyarokhoz, hogy elősegítsük gyönyörű szülőföldünk turizmusát is. Célunk a keresztyén hit, nemzeti öntudat, összetartozás és hazaszeretet megerősítése mellett a palócföldi turizmus fellendítésének aktív támogatása – részletezte a rádiós fő mottóját is hangsúlyozva:  – Közösséget építeni csakis közösen lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában