Recept

2022.12.23. 11:31

Így lesz jó a bejgli tésztája! – a salgótarjáni cukrász elárulta a titkot

Megtudtuk a legjobb bejgli receptjét, amiben egyaránt fontos a tészta és a töltelék gondos elkészítése is. A bejgli szétrepedése is megelőzhető, illetve az elkészült bejgli tárolásának is megvannak a maga trükkjei.

Nagy Orsolya

Szó Dániel elárulta, hogy mi a jó karácsonyi bejgli és az igazi kenyér titka

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap

A családban rejlik a sikere a helyi kézműves cukrászdának, ahol mindig összefognak, kitartanak és így hatékonyan működnek. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég Szó Gellért, az egyik tulajdonos elnyerte az egyik szegedi cukrászdával karöltve az év mákos bejglije címet. Testvére, Szó Dániel portálunknak elmondta, hogy ebben a híres bejgli tésztában zsír és vaj is van, a belsejében pedig mák és francia likőr, amely különleges ízt ad neki. 

– Ennél a süteménynél is fontos, hogy nagyon jó legyen a tészta és magas minőségű a liszt. Ezen kívül ügyelni kell arra, hogy sokat pihenjen a tészta, legalább egy órát, de a nedvességtartalom is fontos, hiszen a gőz miatt is könnyen szétrepedhet – fejtette ki Szó Dániel.

Hozzátette: a másik népszerű ünnepi finomságuk, a panettone, amely olasz tradicionális étel. Ezt nagyon nehéz elkészíteni, hiszen több napig tart és nagy szakmai tudást igényel.

Mint mondta, kovásszal készül, nagyon foszlós, amelyben van mazsola, kandírozott narancs és citrom is. A cukrászda vezetője ezt az édes finomság elkészítését még öt évvel ezelőtt tanulta meg Toszkánában egy 85 éves mestertől, azóta pedig itthon is rendszeresen süt.

Szó Dániel azt is elárulta portálunknak, hogy mire kell ügyelni az otthoni kenyérsütésnél, amely manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– Az élesztő használatát nem javaslom annyira, viszont az egy gyors megoldás. Ha azonban valaki jót, táplálót és egészségeset szeretne például az ünnepi asztalra tenni, akkor természetes kovászt érdemes használni. A tésztáját sokáig kell érlelni, de a liszt minősége itt is nagyon fontos ahhoz, hogy a kenyér igazán finom legyen – közölte Dániel, aki hangsúlyozta, ha valaki természetes kovásszal készíti a kenyeret, akkor sokkal jobban becsüli majd azt és a szakmát is, hiszen belelát az egész fortélyába, emellett pedig sok-sok boldogságot ad nem csak annak, aki fogyasztja, de annak is, aki készíti.

Végezetül pedig – a látvány kedvéért – íme egy videós bejglirecept a Mindmegette.hu-tól: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában