Gyűjtemény

2022.11.20. 15:41

Megannyi ritka érmet és bankjegyet találhattak a gyűjtők a balassagyarmati börzén

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban november elején nyílt kiállítás Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművész munkáiból. Ehhez kapcsolódóan vasárnap érembörze és numizmatikai előadások is várták az érdeklődőket.

E-L. Zs.

Sok érdeklődőt vonzott az érmék tengere

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

A hobbibörze minden korosztályból vonzotta a látogatókat. Dely Károly gyöngyösi gyűjtő portálunknak elmondta, hogy az ő kollekciójában felfedezhetők volt római kori pénzérmék, IV. Károly által kiadott aranyozott érmék és tallérok is. Színes volt a választék régiségekből is, különböző kitüntetéseket, plaketteket, I.és II. világháborús tárgyakat, de játékokat is találhattak a látogatók.

érem
Igazi ritkaságokra lelhettek a látogatók
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

Az esemény főszervezője Lopatovszki Csaba több különlegességet osztott meg portálunkkal. A gyűjteményében szerepel egy 1941-ben kiadott Horváth Endre által tervezett húsz pengős bankjegy, amelyen fejkendőben egy fiatal nő és egy idősebb bajszos férfi látható. Több kiadvány is foglalkozott a témával, hogy feltehetőleg Pataki, vagy Dejtári embereket ábrázol. 

Helybéli kutatást végezve egy fényképre akadt a gyűjtő, ami az 1908-ban született Kónya Terézt ábrázolja, meglepő a hasonlóság a bankjegyen szereplő hölggyel. Nem csak az arcvonásai egyformák, hanem a kendő formájának, viselésének módja is megegyezik. Ezt követően mesélt az 1969-es kiadású húsz forintos bankjegyről, amely egyedülállóan ábrázol egy férfi testet. Ehhez a grafikához 1948-ban állt modellt Horváth Endrének Hegedűs István, az 1956 október 24-én meggyilkolt öttusázó kétszeres magyar bajnok. A húszforintos bankjegy a sportoló alakjával 1992-ig maradt forgalomban. 4

érem
A grafikához 1948-ban állt modellt Horváth Endrének Hegedűs István, az 1956 október 24-én meggyilkolt öttusázó kétszeres magyar bajnok
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

 A különlegességek a legkisebbeket is vonzották, a gyermekek között akadt, aki nemrég kezdett éremgyűjtésbe, de kilátogatott a helyszínre olyan is, aki a II. világháborúból származó kollekciókat kereste.

Nagy volt az érdeklődés a művelődési házban
Fotós: E-L. Zs. / Forrás: Nool

A börzét követően 13 órától numizmatikai témájú előadásokat hallgathattak az érdeklődők: először Lopatovszki Csaba Horváth Endre Palócország rézmetszője, a pengő és forint bankjegyek tervezője, majd Adorján Attila Petőfi és Nógrád című előadása vonzotta a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában