Kiállítás

2022.11.01. 16:36

Újdonság a balassagyarmati galériában: a neves grafikusművész eddig soha nem látott alkotásait állították ki

A Madách Imre Városi Könyvtár és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közös rendezésében nyílt kiállítás minap Horváth Endre pénzjegytervező, grafikusművész születésének 126. évfordulóján.

L. J.

Az érdeklődők a tárlatot december 15-ig tekinthetik meg a Horváth Endre Galériában

Forrás: Nool

Fotó: L. J.

A tárlatnak a művész nevét viselő galéria ad otthont. Zolnyánszki Zsolt galériavezető elmondta, nehéz volt összerakni a kiállítást, hiszen Horváth Endre munkássága egy igazán gazdag művészeti hagyaték. 

Hozzátette: a kiállítás címe azt hirdeti, rajzolj te is metszetre, mely nem kortárs képzőművészeti jegyekre épül, ugyanakkor mégis magas színvonalú művészeti tevékenységet mutat be. A megnyitón Balikó László, a Pénzjegynyomda Zrt. grafikai tervezés vezetője, valamint két grafikusművész, Czeglédi Gábor és Pálinkás György segítségével mutatták be az alkotásokat. 

Czeglédi Gábor köszöntőjében kiemelte, hogy milyen újdonságokat láthatnak a résztvevők.

– Évekkel ezelőtt azt a felkérést kaptuk, hogy tudnánk-e ehhez a kiállításhoz olyan műveket hozzátenni, ami a városi gyűjteményben van, de újdonság lehet a nagyközönség számára. Olyan alkotásokat, amelyek még nem voltak kiállítva, vagy csak ritkán voltak láthatóak. A kiállítási anyag nagy része jelenleg a Pénzjegynyomda Zrt. tulajdona és onnan lett kölcsönözve a tárlatra – mondta Czeglédi Gábor.

Ezt kötetlen beszélgetésre invitálták a jelenlévőket, ahol válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Ennek során a résztvevők többek között olyan tanulmányrajzokat tekinthettek meg, amelyek közül több bankjegyekre is felkerült. Horváth Endre a legrégebbi mélynyomású sokszorosító grafikai eljárás egyik kiemelkedő alakja volt, így szépen megmunkált rézmetszeteket is bemutattak. Érdekesség, hogy a kiállításon a pénzjegytervező kortársának, Lünsdorf Károly grafikusművésznek egy alkotása is helyet kapott. 

Az érdeklődők a tárlatot december 15-ig tekinthetik meg a Horváth Endre Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában