Iskola

2022.11.17. 10:33

Korábban lesznek a szalagavatók a zárásra készülő, nógrádi helyszínek miatt

A szalagavató a kezdete a középiskolás évek lezárásának, amelyben az igazi búcsút majd a ballagás jelenti. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum iskoláinak többsége eddig decemberben tartotta a szalagavató-tánccal és szalagtűzéssel járó ünnepélyeit, ám az idén a rendezvények helyszíne (például a József Attila Művelődési és Konferencia Központ) tervezett bezárása miatt ezt több intézmény előbbre hozta. A sort idén a Balassagyarmaton rendészeti képzésben tanulók nyitották november 12-én, most pénteken is két salgótarjáni technikum tart szalagavatót: a Keri és a Táncsics.

Nool

Már holnap is rendeznek szalagavatót

Forrás: Nool

A szalagavató bálok hagyománya majdnem kétszáz éves múltra tekint vissza, a feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az elsőt. Akkoriban még az volt a neve a hagyománynak, hogy “valétálás”, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered, s annyit jelent, hogy “Éljetek boldogul!”. Ezen az ünnepen a végzős évfolyamok üdvözölték az alsóbb tagozatosokat, a na­gyobbak pedig megkapták az útravalójukat is. A szalagot, amelyet az utolsó év második félévétől viselték a diákok - ahogyan ma is -, az iskolához tartozásként tűzték fel a végzős tanulók szíve fölé, jelezve a közelgő elválást is.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum iskoláiban ugyan kétszáz évnél szerényebb múltra tekintenek vissza a szalagavató ünnepségek, ám a végzőseiknek ugyanúgy emlékezetes pillanatai. Éppen ezért, annak ellenére, hogy az elmúlt két esztendőben a koronavírus-járvány miatt csak körülményes módokon tudtak szalagavatókat tartani, idén pedig az energiaválság miatti intézmény-bezárások teremtettek kedvezőtlen körülményeket, igyekeznek ünnepélyes keretek közt ezeket a rendezvényeket megtartani.

Salgótarjánban november 18-án, azaz most pénteken délelőtt, 11 órától tartja szalagavatóját az NMSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola a József Attila Művelődési és Konferencia Központban. A 11. évfolyamos diákok itt két végzős osztály növendékeinek adnak műsort és tűzik fel a ballagók szalagját, majd következik a szalagavató-tánc. Az NMSzC Táncsics Mihály Technikum ugyanitt délután négytől tartja ünnepélyes szalagavatóját. Az NMSzC Stromfeld Aurél Technikum négy technikumi és egy szakképzős ballagó osztályának diákjai január 13-án a Városi Sportcsarnokban kapják meg a szalagot, utána az alma materükben bállal folytatódik a program. Az NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vezetése pedig a körülmények miatt 2023 tavaszára halasztotta a szalagavató ünnepségét.

Balassagyarmaton azonban már az elmúlt hétvégén elkezdődtek a szalagavatók, a sort az NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola nyitotta a rendészeti képzésben tanulókkal. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központba szervezett ünnepséget az iskola vendéglátós végzősei november 25-én, pénteken délután ugyanitt folytatják. Az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola végzősei 2023. január 27-én, illetve február elején osztályoként szervezett szalagavató-ünnepségen vesznek majd részt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében, az NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum egészségügyi-, informatikai-, illetve sport ágazatának 57 ballagója tiszteletére pedig december 2-án nyitják ki a művelődési központot.

Megjelent az Iránytű, amelyben a 2023/24-es tanévben induló, középfokú képzési és továbbképzési ajánlatokkal szolgálunk a Nógrád megyei diákoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában