Hagyomány

2022.10.17. 13:58

Jön az utolsó tánc: javában zajlanak a szalagavató próbái Nógrád megyében

Szűkebb hazánkban is lázas készülődés zajlik a középiskolai végzős osztályokban. A szalagavatós tánc az ünnepség éke, ezért a diákok próbálják a legjobb tudásukkal megkoronázni a jeles napot.

A bécsi keringő a legnépszerűbb a szalagavatós táncok között

Forrás: Nool Archív/Illusztráció

A középiskolai végzős osztályok diákjainak ez a tanév más, mint a többi, hiszen most számos megmérettetés előtt állnak. A legnagyobb feladatnak az érettségi ígérkezik, de előtte még egy ünnepélyes szalagavatóval koronázzák meg a felnőtté válás kezdetét.

A bécsi keringő az egyik legnépszerűbb a diákok körében

Az esemény egyik kiemelkedő része a tánc, így már szeptemberben megkezdték a próbákat megyénk ballagó diákjai. Nyilas Dániel táncpedagógus több nógrádi középiskolában tanít szalagavatós táncot, elmondása szerint  szűkebb hazánkban is a bécsi keringő a legnépszerűbb.

– Idén három iskolában hat végzős osztályt készítek fel életük egyik legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatára, a szalagavatós táncra. Az előző évekhez hasonlóan idén is a bécsi keringő a legnépszerűbb, azt a legkönnyebb elsajátítani. Az idő rövidsége miatt lázas készülődések zajlanak, hiszen három hónap múlva a fiataloknak már a legjobb tudásuk szerint kell a színpadra lépniük. Megtisztelő, hogy bíznak bennem és komolyan veszik a feladatot, de azért próbálok jó hangulatú próbákat tartani, hogy ne legyen stresszes ez az időszak. Jól haladunk mind a hat osztállyal – számolt be portálunknak a tánctanár.

Élvezik a közös felkészüléseket

Megkérdeztünk néhány végzős diákot arról, hogyan haladnak a szalagavatós tánccal, és azt, mennyire izgulnak emiatt.

– Nagyon jó az osztályközösség, így alapvetően nem okoz nehézséget a felkészülés. Hetente két próbánk van, ami összeegyeztethető a tanórákkal, jól össze van hangolva. Szuper hangulatban telik ez az időszak, sokat nevetünk és viccelődünk, de persze eléggé komolyan vesszük, mivel ügyesek szeretnénk lenni. Ez lesz az utolsó nagy emlékünk egymással, mielőtt elválnak majd az útjaink, ezért is kell a lehető legtöbbet kihoznunk magunkból – mondta Bella Bence.

– A szalagavató próbák mindig jó hangulatban telnek. Még jobban összekovácsolja az osztályközösséget. Mivel nekem nem volt általános iskolában lehetőségem keringőzni, ezért most nagyon élvezem. Fontosabbnak nem mondanám, mint a szalagtűzés, viszont izgalmasabb. Régóta táncolok, a koreográfia megjegyzése nem okoz nehézséget.A körülményekhez képest jól haladunk, viszont vészesen közeledik a szalagavató időpontja, így a próbák is egyre gyakoribbak – emelte ki László Dorina.  

– A szalagavatóról elsőként a keringő jut eszembe, nagyon fontos alkalom ez, főként a lányok életében, hiszen ekkor felvehetjük a gyönyörű menyasszonyi ruhát. A próbák nekem nem okoznak nehézséget, mert latin-amerikai táncoltam, de nagy izgalommal tölt el, hogy vészesen közeledik az idő, haladnunk kell. Nagyon összeszokott osztály vagyunk, sokat nevetünk és viccelődünk, próbáljuk ezt egy élménynek felfogni, nem pedig nehézségnek. – hangsúlyozta Tóth Kitti Noémi.

Már az 1830-as években is tartottak szalagavatókat
A szalagavató a selmecbányai bányászati akadémiáról ered, amit korábban valétálásnak neveztek, jelentése: Éljetek boldogul. Pontos évszámot nem lehet tudni arról, hogy mikor volt az első szalagavató, de a korabeli feljegyzésekből az 1830-as évekre tehető. Ez a gyermekkor lezárását jelentette régen is és most is, mivel a tanulókat már csak pár hónap választja el a felnőttek világától. A fiataloknak manapság a legfontosabb, hogy a lehető legjobb formájukat nyújtsák a hozzátartozók előtt, mindenki a legszebb ruhát próbálja megtalálni és kikölcsönözni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában