Beruházás

2022.11.13. 12:35

Ötvenmillió forintból újítják fel a nógrádmarcali művelődési házat

Nógrádmarcal önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz idei kiírásán a művelődési ház energetikai korszerűsítésére közel 48 millió forint támogatást nyert el. A beruházás munkálatai jó ütemben haladnak.

L. J.

Napelemek gondoskodnak majd az áramellátásról, de ezt egyelőre nehezíti a tető rossz állapota

Forrás: pixabay

Vályi Nagy András, a község polgármestere portálunknak elmondta, hogy az épület közösségi térként funkcionál a településen, a művelődési ház mellett a könyvtárnak is otthont ad. Mint mondta, itt tartják meg a település rendezvényeit, illetve számos foglalkozást, így például boksz edzéseket és zumba órákat is. Az épület nagyon rossz állapotban volt, régóta fontosnak tartották a felújítását. 

– A beruházás során megtörténik az ingatlan fűtéskorszerűsítése, a nyílászárók cseréje, a külső homlokzat hőszigetelése, az akadálymentesítés, beleértve egy vizesblokk kialakítását is, valamint napelemek gondoskodnak majd az áramellátásról. Utóbbit nehezítette, hogy a tető nagyon rossz állapotban van – fogalmazott a polgármester. 

Hozzátette: – A kultúrház tetőcseréjére is nyújtottunk be pályázatot, azonban nem jártunk sikerrel. Emiatt a napelemeket nem telepíthetjük a tetőre, viszont sikerült megoldást találni a problémára, így azokat majd a földön helyezik el. 

Vályi Nagy András kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi energiaválság okozta áremelkedések miatt különösen fontos számukra az energetikai beruházás, hiszen így nem csak megújítják az intézményt, hanem jelentősen csökkenek majd a fenntartási költségei. A fejlesztés munkálatai a tervek szerint haladnak, így akár már jövő tavasszal megnyithatják a felújított intézményt a lakosság előtt.

– Szeretnénk, ha a jövőben teljes körűen megújulna a kultúrház. Ezért amennyiben lehetőség nyílik rá, újabb pályázatot nyújtunk majd be a tetőcserére és a belső felújításra – mondta Vályi Nagy András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában