Világörökség

2022.11.07. 18:45

Izgalmas programokkal keltik életre Szent Márton legendáját Hollókőn

Immáron 13. alkalommal rendezik meg Hollókőn a falu védőszentjének ünnepét, a Szent Márton Napi Vigasságokat november 12-én, szombaton. Előző nap konferenciát rendeznek annak apropóján, hogy 35 éve vált a falu a világörökség részévé.

L. J./ G. P.

Lúdas Matyi történetét idén is bemutatják az érdeklődőknek

Forrás: Nool Archív

Harmincöt éve a világörökség része: konferenciát szerveznek

A település önkormányzatának közleménye szerint Hollókő világörökséggé nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából konferenciát rendez. Az eseményt a templom és a falu védőszentjének, Szent Mártonnak a napján, azaz november 11-én tartják. 

A pénteki konferenciának a látogatóház ad majd otthont. A program 10 órakor kezdődik Szabó Csaba polgármester és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőjével. Ezt követően az eseményen Vukoszlályev Zorán helyettes államtitkár, Böröcz László miniszteri biztos, Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődésért Nonprofit Kft. ügyvezetője, Koncz Zsófia miniszterhelyettes, Komjáthyné Kremnicsán Ilona vezető tervező, dr. Furu Árpád építészeti és műemlékvédelmi tanácsadó, valamint Kelecsényi Péter Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is tart majd előadást, valamint bemutatkozik Vlkolinec, a szlovák világörökségi falu is. Ezután a résztvevők megtekintik a hollókői váron elvégzett rekonstrukciós munkálatokat. A napot a Határon túli magyarság népzenei és népviseleti tánckultúrájának bemutatójával zárják, amelyen közreműködik a Nógrád Táncegyüttes és a Hollókői Néptánccsoport. 

A világörökségi listára felvétel napján december 11-én tartják majd a Világörökség Napot. 

Életre keltik a Márton-napi hagyományokat

A konferencia másnapján, megrendezik a hagyományos Szent Márton Napot, amelynek megnyitója 11 órakor lesz az Ófaluban a templom előtti téren. A rendezvényről Szabó Csaba, a település polgármestere elmondta: Hollókő életében ez egy jeles nap, ezért ételből, italból és szórakoztató műsorelemekből nem lesz hiány. A piacon libából és kacsából készült finomságok, zsíros kenyér, forralt bor és kézműves tárgyak várják a szórakozni vágyókat. A nézők olyan mulatságos előadásokat láthatnak, mint például a Ludas Matyi, de fegyverpróbák és Szent Márton napi vitézi vetélkedő is színesíti a programpalettát. Emellett életképeket bemutatnak majd az érdeklődőknek Szent Márton legendájából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában