Hitélet

2022.11.08. 19:34

Ifjúsági hittancsoportot alakítottak a varsányi fiatalokért

Horváth Zsuzsanna hittantanárt korábban is foglalkoztatta a gondolat, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre a faluban, amely összefogja a helyi fiatalokat.

Sz. F.

Horváth Zsuzsanna hittantanárt korábban is foglalkoztatta a gondolat, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre a faluban

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Ahogy mondta, közülük többen Szécsénybe, Balassagyarmatra járnak iskolába, s kevésbé kötődnek Varsányhoz. Ezért egy évvel ezelőtt Szita Tamásnéval és Királyné Végh Izabellával megalakították a Varsányi Fiatalokért Ifjúsági Hittan Csoportot. 

Megkapták a plébánia hittantermét, amelyet Osztroluczki Zsolt építési vállalkozó térítésmentesen felújított, kicserélte a nyílászárókat, új padlózatot épített be, s kifestette a helyiséget. Barátságosabbá, komfortosabbá tette azt, természetesen mindehhez a falu lelkipásztora, Urus atya is hozzájárult, s örült a csoport megalakulásának. Gyakran ő maga is részt vesz a gyermekek foglalkozásán. 

A csoport életre hívásával több céljuk is volt. Egyfelől, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, ahol a fiatalok jól érzik magukat, a katolikus szellemiség áthatja az életüket, erősödik bennük a kötődés a falujukhoz, s jó közösségi szellem alakul ki közöttük. Heti rendszerességgel találkoznak pénteki napokon. A program több mint hittanóra, hiszen a faluban korábban is volt hitoktatás. 

Ahogy azt Horváth Zsuzsanna mondta, a nagyobb gyermekek szívesen segítenek a kisebbeknek. Például a Borbarátok Egyesülete által szervezett Jótékonysági bál bevételét is megkapták, így a közösség játékokat vásárolhatott, különböző programokat szervezett. Horváth Zsuzsanna igazi lokálpatrióta, akinek fontos a keresztény szellemiség, a másokért érzett felelősség, tenni akarás.  

Várják a találkozókat
Több kirándulás és szabadtéri keresztút is bekerült a programjukba. Nem maradt ki a farsangi összejövetel, valamint az egyhetes nyári napközis tábor sem. Jártak Budapesten, ahol a nevezetességekkel ismerkedtek, és ellátogattak az állatkertbe. A szülőkkel közös nyársalást szerveztek. A gyermekek már várják a pénteki összejöveteleket, amikor a hittanóra után közös játék következik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában