Oktatás

2022.11.21. 17:26

Idén is akadt munka bőven a Nógrád megyei iskolakertekben

Megyénk több általános iskolájában is iskolakertet gondoznak, amely szinte egész évben munkát ad a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt. A növények ápolása fenntarthatóságra, egészséges életmódra neveli a gyerekeket.

Gulyás Edina

Dorogházán évek óta eredményesen működik az iskolakert. A hozzáértő útmutatása természetesen fontos

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

A kertben végzett munka emellett kitartásra és felelősségre tanít. Napjainkra már elfogytak a teendők, mindenhol a megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozása folyik. 

Idén az időjárás sokáig kedvezett a kerti munkának, az ősz nem tartogatott kemény mínuszokat. Az iskolakertekben annak ellenére, hogy szárazak voltak a nyári hónapok, bőven akadt feladat. Napjainkra már mindenhol betakarították munkájuk gyümölcsét, a föld már a szántásra vár, aztán tavaszig pihen. Az iskolások pedig aszalják, befőzik, vagy más módon tartósítják és elfogyasztják az egészséges finomságokat. 

Dorogházán a Móra Ferenc általános iskolában az 1960-as évektől működik iskolakert, ami így egyidős az intézménnyel. 

Iskolakertek Nógrádban
Szorgos munka folyik a dorogházi intézmény kertjében
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Az iskolakert szinte egész évben ad feladatot, ősszel a gyümölcsök betakarítása zajlik. Idén sok termés volt a dió-, alma- és szilvafákon is. A csonthéjasokat szárítják és megtörik a gyerekek. Az almát és a szilvát pedig aszaljuk – fogalmazott Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. – Idén újdonságként mogyoróbokrokat, szeder és málnatöveket telepítettünk. Ehhez továbbra is szívesen fogadjuk a felajánlásokat. 

Mint mondta, először ültettek csicsókát, más néven parasztburgonyát és édesburgonyát is, ami szép termést hozott. A diákok közül kevesen ismerik ezeket a különlegességeket, így szívesen kóstolták azokat. Egy fűszerkertet is kialakítottak, amibe kapor, zsálya, bazsalikom és rozmaring is került. 

Iskolakertek Nógrádban
Cerhátsurányban sok munkát ad a hulló lombok összegyűjtése is
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– Korábban sünlakokat helyeztünk ki, amelyekbe lakó is költözött. Télen a hagyományokhoz hűen madártetetők várják a tollas jószágokat – számolt be a pedagógus – Szintén újdonság, hogy nyulakkal ismerkedhetnek a diákok, az osztályok felváltva gondozzák a hosszú fülű állatokat. Azon keresztül megtanulnak felelősséget vállalni irántuk. Mind az alsó, mind a felső tagozatosoknak jó lehetőséget biztosít az iskolakert arra, hogy tapasztalva ismerjék meg a körülöttünk lévő világot. 

A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában több mint húsz évvel ezelőtt is műveltek kiskertet a tanulók, azonban ez a tornaterem építésekor abbamaradt. Majd a Földforgatók pályázatnak köszönhetően újra indult a kerti munka. Demeter Gábor, az iskolakertért felelős pedagógus elmondta: az intézmény több éve ökoiskola, fontos számukra a környezet védelme, a tanulók fenntarthatóságra nevelése. 

– Ahogy a mezőgazdaságban mindenhol, úgy iskolakertünkben is megtizedelte idén a szárazság a növényeket. A petrezselyem, a sütőtök, a patisszon, a zeller és a paprika termésünk ennek ellenére jól sikerült. Ezeket egy saját magunk által ásott verembe helyezzük, ami a legősibb tartósítási módszer – ismertette Demeter Gábor. 

Mint mondta, a gyümölcsfákról is bőven szüreteltek, a birsalmából sajtot készítenek, amit a karácsonyi vásárban árusítanak majd. A paradicsom egy részét befőzték, volt, amit lefagyasztottak. Tündérkertjük, amiben régi magyar fajták találhatók, különleges körte- és szilvafákkal gazdagodott. Szintén újdonság, hogy kialakítottak egy mezítlábas Kneipp-taposót is, amit előszeretettel használnak a diákok. 

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium cserhátsurányi Szenti István tagintézményében is hosszú évek óta működik az iskolakert. Koplányi Árpádné kertvezető elmondta: idén a szárazság nagy kihívást jelentett, a diákok a nyári szünetben is heti két alkalommal gondozták a kertet, az összegyűjtött esővízből locsolták a növényeket.

Iskolakertek Nógrádban
Munka közben alkalom nyílik azért a játékra is, az összegereblyézett avarkupac jó lehetőséget kínál erre
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

– A kártevők ellen természetes módon védekezünk, idén első alkalommal ültettünk bársonyvirágot az ágyások közé, mivel az távol tartja a bogarakat. Sajnos azok napjainkra nagyon elszaporodtak, ezért nem ültetünk már burgonyát sem – tájékoztatott Koplányi Árpádné. – A szárazság miatt a sárgarépa és a petrezselyem nem nőtt meg, a paradicsom, paprika és hagyma azonban szép termést hozott. Ezeket a különböző programok során használjuk fel, a bográcsba kerülnek.

Mint mondta, zöldbüfét is készítenek, ilyenkor saláta, hónapos retek kerül a gyerekek tányérjára, az innivalót pedig citromfű és menta ízesíti. A diákok így ősszel az iskola körüli parkot segítenek rendbe tartani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában