Évforduló

2022.11.11. 16:42

Harmincöt éve vált a világörökség részévé Hollókő – elárulták a falu titkát

Hollókő önkormányzata a falu világörökséggé nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát pénteken a dr. Román András Látogatóházban.

Lászlók Judit

Hollókő bája minden évszakban magával ragadja az embereket

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményt egy Hollókőről szóló mesével nyitották meg, majd Szabó Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket. 

– 1987. december 11-én a Budai Vár és Hollókő is felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Bár ez óriási dolog volt számunkra, a településünket váratlanul érte, hiszen nem tudtuk, hogy mivel jár az elismerés. Az elmúlt pár év érdekes és nehéz is volt egyben. Hogyan lett egy olyan faluból a világörökség része, amelyet inkább az egyszerűség, a szegénység és a nehéz megélhetés jellemzett? Mindezek után, hogyan tudott olyan örökséget hátrahagyni a világ számára, amely méltó volt arra, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára? – emelte ki Szabó Csaba. 

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere elárulta, miben rejlik a világörökségi varázs
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: –  Ehhez kellett, hogy az 1960-as években műemlékvédelmi szakemberek érkezzenek a településre. Elsődlegesen Mendel Ferenc tervezte meg a település belső részét és Román András vezetésével ő terjesztette fel a falut a világörökségi címre. Nyilván sok-sok minden kellett hozzá, nemcsak a település, hanem a helyi hagyományőrzés is. 

A polgármester kitért arra is, hogy gyakran megkérdezik tőlük, mi Hollókő titka. Mint mondta, nehéz ezt szavakba önteni, hiszen Hollókőt látni kell. Azonban általában négy elemet sorolnak fel, ami a községet kiemeli a többi közül: az Ófalu, a vár, a népi kultúra és a táj harmóniája.

– A világörökségi címmel együtt elvárták, hogy egy négyszázfős falu, a saját normatívájából tartsa fent a világörökséget és működtesse azt. Éppen ezért is tűnt észbontó vállalkozásnak az önkormányzat részéről, hogy végül belefogott ebbe a projektbe – mondta a polgármester. 

Hozzáfűzte, az elmúlt években nagyon sok mindent sikerült fejleszteniük, azonban bőven akad még teendő. A világörökségi értékek megőrzéséhez pedig szükség lesz a kormány további támogatására is. Végül kiemelte, büszkék arra, hogy Hollókő immár 35 éve a világörökség része.

Jelentős források érkeztek a településre 2010 után

Ezt követően Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Ebben hangsúlyozta, hogy a 35 év nem múlt el nyomtalanul a településen. 

– Nem minden ciklusban, nem minden időszakban sikerült jelentősebb forrásokat bevonni a település fejlesztésébe. Bizonyos értelemben ki volt szolgáltatva a község. Tulajdonképpen a saját bevételeiből sem tudta a szükséges állagmegóvási munkálatokat elvégezni. Azonban 2010 után mégiscsak paradigmaváltás következett, és látványos előrehaladás történt a település életében – mondta Becsó Zsolt. 

Becsó Zsolt hangsúlyozta: 2010 után Hollókőre jelentős forrás érkezett a fejlesztési célokra
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette, hogy a kormányzati támogatásnak köszönhetően számtalan épület kaphatott új funkciót, jelenleg is zajlik a vár felújítása, parkolót sikerült kialakítani, hiánypótló szálloda épült és számtalan vendégház is megújulhatott.

Az országgyűlési képviselő rávilágított arra is, hogy harmincöt év távlatából szembeötlő a változás, azonban nemcsak az Ófaluban, hanem a településen is számos beruházás valósult meg az elmúlt években. Végül kitért arra is, hogy a jövőben is sok projektet szeretnének megvalósítani a községben, ilyen lesz például a Hollókőt és a Mátraverebély-Szentkutat összekötő kerékpárút.

A konferencia ezután előadásokkal folytatódott, majd a résztvevők megtekinthették a váron elvégzett rekonstrukciós munkálatokat. A napot táncbemutatóval zárták a látogatóházban.

Számos érdekes előadást hallhattak a résztvevők

A konferencián dr. Vukoszávlyev Zorán építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár a magyarországi világörökségekről tartott előadást, míg Böröcz László Budapest világörökségi területfejlesztés kommunikációjáért felelős miniszteri biztos a Budai vár felújításáról számolt be. Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődésért Nonprofit Kft. ügyvezetője a tokaji borvidékről mesélt, Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes pedig a Technológiai és Ipari Minisztérium képviseletében tartott előadást. Hollókő építészeti arculatáról Karaba Tamás építész számolt be. A Novohrad-Nógrád Geoparkról, mint a világörökségi cím várományosáról Kedves Csaba projektmenedzser mesélt. Hollókő turisztikai fejlődéséről Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában