Kutyatánc

2022.11.22. 20:00

Európa-bajnok lett a hollókői versenyzővel induló magyar csapat a dog dancing kontinensviadalon

Történelmet írt a magyar dog dancing csapat, a napokban Németországban megrendezett FCI Dog Dancing Nyílt Európa Bajnokságon ugyanis mindenkit maguk mögé utasítottak.

Gulyás Edina

Európa-bajnok lett a hollókői versenyzővel induló magyar kutyatánc csapat

Forrás: Beküldött fotó

Ilyen szép eredményt korábban még sosem értek el honfitársaink. A bajnok csapatot erősítette a hollókői Bérczes Christine Elisabeth is Chanel nevű kutyájával. A világörökségi faluban 2018 óta oktatja a dog dancinget, azonban nem csak tanítja a hozzá járókat, hanem két ausztrál juhászkutyájával, Chanellel és Meredithszel különböző versenyeken is indul, szép eredményekkel.

– A napokban a németországi Stuttgartban rendezték meg az FCI dog dancing nyílt Európa bajnokságot. A négy napig tartó megmérettetésre a világ minden pontjáról lehetett nevezni. Főleg Európából vettek azon részt, de volt kanadai versenyző is – fogalmazott Bérczes Christine Elisabeth, aki arra is kitért, hogy korábban Békéscsabán eredményesen szerepelt a kvalifikációs versenyen, ennek köszönhetően vett részt két négylábújával a kontinens bajnokságon. 

– Chanellel HTM, magyarul láb melletti követés kategóriában indultunk a németországi megmérettetésen. Ebben az esetben úgy kell előadni egy kűrt, hogy abban tíz előre meghatározott pozíció szerepeljen. Egyéni eredményünk a 11. helyre volt elég, azonban csapatként is díjazták a magyarokat. Történelmet írtunk és Európa-bajnokok lettünk – számolt be Christine, aki arra is kitért, hogy Farkas Edit Kodra nevű kutyájával, Varga Katalin pedig Nana és Milli nevű négylábújával közösen osztoznak a győzelemben. 

Mint mondta, ennek azért van különös jelentősége, mert korábban még a dobogóra sem sikerült felállni a magyar csapatnak. A mostani eredmény annak köszönhető, hogy ez a kutyás sport egyre népszerűbb hazánkban is, és többen indulnak a versenyeken is. Az Európa-bajnokság további eredménye, hogy Freestyle kategóriában Christine a döntőbe került Meredith nevű kedvencével, ahol nyolcadikként végeztek. Ez szintén hihetetlen élmény volt számára. 

– Már a februári kvalifikációs versenyre készülünk, amennyiben azon jól szerepelünk részt vehetünk a 2023-as világbajnokságon, aminek Dánia ad majd otthont. Bízok abban, hogy ezen a rangos megmérettetésen is esélyt kapunk a bemutatkozásra – fejtette ki a további terveket Christine, aki azt is elmondta, hogy jövőre rendezik meg az angliai Birminghamben a legnagyobb kutyás eseményt, a CRUFTS-ot, amin Meredithszel képviselik majd hazánkat. Két évvel ezelőtt ezen a versenyen negyedik helyen végeztek, bízik abban, hogy legalább ilyen jó eredményt érnek el legközelebb is.

Felújított próbateremben készülnek a versenyre

A dog dancing nem csak szerte a világon, hanem hazánkban is egyre népszerűbb. Nógrád megyében Hollókőn van arra lehetőség, hogy a gazdák táncba vigyék négylábú kedvenceiket. Egyre többen választják ezt a különleges sportot, akik Bérczes Christine Elisabeth iránymutatása mellett sajátíthatják el a lépéseket. 

– A próbatermünket a közelmúltban újítottuk fel, így ma már egy 70 négyzetméteres, szőnyeggel leterített, fűtött helyiségben tartjuk az órákat, ahol a gazdák a falakon elhelyezett tükrök segítségével követhetik nyomon saját és kutyájuk produkcióját – ismertette az oktató, aki arra is kitért: – Diákjaink jelenleg gőzerővel készülnek a karácsonyi videós versenyünkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában