Afrikai kaland

2022.11.17. 17:28

Csoda, hogy megúszták épp bőrrel: hazatért a Budapest-Bamako raliról a gyarmati fogorvospár

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a Budapest-Bamako rali egy ismert magyar szervezésű jótékonysági afrikai autóverseny, amelynek októberi megmérettetésén egy balassagyarmati fogorvos házaspár és három családtagjuk is elindult túra kategóriában. A verseny a napokban ért véget, a Kardos Team és az Easy Rider csapat végül sikeresen teljesítette a kalandos 9432 kilométeres utat.

Lászlók Judit

Gál Szilárd, Kardos Gabriella és családjuk hatalmas élményeket gyűjtöttek a Budapest-Bamakó rali során

Forrás: Beküldött fotó

– Velünk minden megtörtént, ami megtörténhet egy ilyen út során – kezdte beszámolóját dr. Kardos Gabriella. Hozzátette: – Az afrikai kontinensen rögtön a második napon bezuhantunk egy szakadékba az autóval. Éppen az Atlasz-hegységen mentünk keresztül egy sziklás, köves terepen, amikor egy litván csapat megállt az egyik kanyarban autót szerelni. Az egyikük egy lámpával körözött, ezért azt hittük, hogy segítségre szorulnak, így melléjük érve lassítottunk. Sajnos azonban a kikerülésük közben a jobb első kerék alatt beszakadt a föld, és legalább hat métert zuhantunk. Ráadásul közben kétszer is átfordult az autó és a tetejére érkezve állt meg. 

Már a második nap baleset érte őket
Forrás: Beküldött fotó

Szerencsénkre a csomagtartó fúródott bele a földbe az tartott meg minket, illetve a biztonságiöv. A mögöttünk érkező csapat azonnal a segítségünkre sietett, és ők szedtek ki bennünket a szakadékból. Az autóban rajtam kívül az édesanyám, az édesapám és a testvérem utazott (szerk. dr. Gál Szilád motorral teljesítette a versenyt). Szerencsére egyikünk sem sérült meg, viszont az egész baleset szörnyű volt – mesélte. 

Dr. Gál Szilád motorral vágott neki Bamakónak
Forrás: Beküldött fotó

Dr. Kardos Gabriella kifejtette, hogy a verseny során a szervezők segítségére nem lehetett számítani, mindent maguknak kellett megoldaniuk, vagy más csapatok segítségével. Autójukat például a helyi rendőrség húzta ki a szakadékból, majd egy helyi szerelő csapat, az édesapja és a férje segítségével megjavították a járművet, ami két napba telt. De nem ez volt az egyetlen kalandos történés az út során, amit épp bőrrel sikerült megúszniuk.

Helyiek segítettek nekik a balesetben megsérült járművet helyre hozni
Forrás: Beküldött fotó

Elmondásuk szerint dr. Gál Szilárd a motorral a homokban többször felborult, de nem sérült meg. A szenegáli határnál pedig egy fotó készítése miatt egyikőjüket egy kis időre elkülönítették, és még az útlevelét is elvették. Végül nagy nehézségek árán, de tovább engedték őket és folytathatták a versenyt. 

– Az akadályok, a nehézségek mindennaposak voltak, de mindig akadt valaki, aki a csapatot húzta. Sok mindent köszönhetünk Szilárdnak, a férjemnek, ő mindig ott volt a nehéz pillanatokban. Annak ellenére is, hogy motorral sokkal nehezebb volt teljesíteni a távokat – mondta dr. Kardos Gabriella.

Szívbe markoló élményeket is szereztek Afrikában
Forrás: Beküldött fotó

A balassagyarmati csapat végül sikeresen teljesítette a versenyt, ugyanis november 8-án megérkeztek a végállomásra, Sierra Leonéba. A fogorvos házaspár szerint a célba érést követően vegyesek voltak az érzéseik. Egyrészt örültek, hogy sikerült minden akadállyal megbirkózniuk. Aznap este egy zárórendezvény keretén belül mindenki kapott egy oklevelet, amire nagyon büszkék. Másfelől a szervezői csapat egy oszlopos tagja a célba érést követően életét vesztette, ami mindenkit nagyon megrázott. 

Méltán büszkék rá, hogy teljesítették a távot
Forrás: Beküldött fotó

– Mindezek mellett, nagyon sok mindent láttunk, rengeteg kedves és kevésbé kedves emberrel is találkoztunk, illetve ahogy haladtunk országról országra egyre több kultúrát ismertünk meg. Ráadásul két iskolának is sikerült adományokat vinnünk – fogalmazott a házaspár. Hozzáfűzték, hogy ez az út sokkal megterhelőbb volt számukra, mint gondolták, ugyanakkor felülmúlta minden elképzelésüket, és néha a felkészültségüket is. Mint mondták: ez nem egy luxus utazás volt, azonban megtanította őket arra, hogy igazán értékelni tudják az itthoni életüket.

A helyiek barátsággal fogadták őket
Forrás: Beküldött fotó

Arra a kérdésünkre, hogy újra nekivágnának-e a versenynek, azt válaszolták: talán. Ugyanis mindazt a sok eseményt, ami a kaland során velük történt, még fel kell dolgozniuk.

Egy kis lazításra is jutott idő
Forrás: Beküldött fotó
Vegyes érzésekkel tértek haza Bamakóból
Forrás: Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában