Autóverseny

2022.09.24. 19:50

Kalandos afrikai túra vár a balassagyarmati fogorvosházaspárra, elindulnak a Budapest-Bamako ralin

A Budapest-Bamako rali egy ismert magyar szervezésű jótékonysági afrikai autóverseny, amelynek októberi megmérettetésén egy balassagyarmati fogorvosházaspár és három családtagjuk is elindul a túra kategóriában.

Lászlók Judit

Csaknem tízezer kilométert tesz majd meg a családi csapat a verseny során

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

Az október 21-én induló Budapest-Bamako rali idei távja lesz az eddigi leghosszabb a verseny történetében. A 9432 kilométeres útnak 247 csapat és 554 személy vág neki különböző kategóriákban, a résztvevők 45 országból érkeznek. A rali Budapestről indulva érinti Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot. A háromezer kilométeres európai szakaszt 3 nap alatt kell teljesíteni. Ezután a résztvevők komppal átkelnek a Gibraltári-szoroson Afrikába, ahol Marokkót, Mauritániát, Szenegált és Guineát megjárva, november 8-án végül elérik a célállomást Sierra Leonéban. 

Dr. Gál Szilárd
Dr. Gál Szilárd motorral vág neki a nagy kalandnak
Fotós: Beküldött fotó / Forrás: Nool

Dr. Gálné dr. Kardos Gabriella és dr. Gál Szilárd, mohorai származású fogorvosházaspár mellett a túrán részt vesznek a hölgy szülei és testvére is. Dr. Gál Szilárd Easy Rider csapatnévvel és egy olyan motorral vág neki a túrának, ami korábban már megjárta ezt az útvonalat, míg a többiek, azaz a Kardos Team, autóval teszik meg a távot. 

– Édesapámtól származik az ötlet, hogy elinduljunk a Budapest-Bamako ralin. Már évekkel ezelőtt szeretett volna részt venni ezen a versenyen két barátjával, de a terv végül nem valósult meg – mondta dr. Gálné dr. Kardos Gabriella. Hozzátette: – Aztán 2020-ban merült fel, hogy a család együtt nézzen szembe a kihívással, azonban a koronavírus-járvány miatt ez is meghiúsult. A versenyt általában év elején tartják meg, viszont a tavalyi nagyszámú jelentkezés miatt idén októberre is kiírtak egyet. Ez utóbbira pedig beneveztünk mi is a túra kategóriában.

Régóta szervezik

A házaspár kifejtette, már a tavalyi nevezés óta szervezik az utat. A papírmunka és a logisztikai feladatok mellett oltásokkal is kell készülniük a túrára, amelyek beadása folyamatban van, és ezzel párhuzamosan folyik a járművek felkészítése is. 

– Az utat általában kisebb csapatokba verődve teszik meg az autósok, motorosok. Minden egyes nap lesz egy kijelölt tábor, ahová meg kell érkeznünk. A feleségem a lelkemre kötötte, ha útközben nem is találkozunk, minden nap végén keressük egymást a táborban – fogalmazott dr. Gál Szilárd. Hozzáfűzte, hogy a szervezők igyekeznek felkészíteni a résztvevőket a különböző veszélyhelyzetekre. 

Például előfordulhat, hogy megsérülnek, így fontos, hogy ők maguk is el tudják látni a kisebb sérüléseket, hiszen mentőcsapatok nem feltétlenül lesznek a közelükben. Bár a rali biztonságos, Mauritániában például fegyveres őrök biztosítják majd a tábort. De az is megtörténhet, hogy eltévednek vagy kirabolják őket útközben. Emellett a szervezők külön felhívták a figyelmüket arra is, hogy legyenek kulturálisan nyitottak és tartsák tiszteletben az érintett országok szabályait, szokásait, hiszen ők ott most csak vendégek. Mindezek miatt számos felszerelésre, többek között elsősegélydobozra, CB-rádióra, műholdas telefonra, műholdas GPS-re, térképre, tartós élelmiszerekre és persze rengeteg vízre is szükségük lesz. A korábban a túrán részt vevő Balassagyarmat környéki csapatok pedig a túlcsomagolás elkerülésére hívták a fel a figyelmüket, hiszen az autó súlya a terepviszonyok miatt igencsak számít. 

Az életük egyik legnagyobb kalandjára készülő család tagjai azonban szeretik a kihívásokat. Ugyanakkor a szervezők figyelmeztették őket, hogy ne legyenek elvárásaik. Andrew G. Szabo főszervezőt idézve: „A Bamakón minden évben egy dolog biztos: minden bizonytalan.” 

– Azt hiszem, hogy akkor lennénk igazán elégedettek, ha balesetmentesen célba érnénk. A motor eladása után egy rövid pihenőt követően a család a terepjáróval hazafelé veszi az utat – mondta dr. Gál Szilárd. 

Adományokat is visznek

A verseny résztvevői ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkeznek a világ legszegényebb országaiba. A szervezők pedig egy listával nyújtanak segítséget abban, hogy az indulók mit vihetnek magukkal. 
– Van több támogatónk, egy vállalkozó például már fel is ajánlott papír- és írószereket. Ezenkívül pedig szeretnénk tisztálkodási és fertőtlenítőszereket vinni az ott élőknek. Előre el van tervezve, hogy ezek az adományok mely szervezetekhez kerülnek. Emellett a csapatok kétezer kesudiófát is elültetnek, ezek a fák árnyékot, tiszta levegőt és pár éven belül rendszeres bevételt biztosítanak az ott élő falusiaknak – hangsúlyozta dr. Gálné dr. Kardos Gabriella. 
A támogatók sorát gyarapítja Csach Gábor polgármester és a balassagyarmati önkormányzat, valamint helyi vállalkozók is. Egy helyi cég például biztosította az autó tetejére kerülő csomagtartó elkészítéséhez szükséges anyagot, egy másik pedig lefestette a tetőcsomagtartót. Kaptak még felnit és üzemanyagot is, de akadt olyan is, aki anyagi segítséget nyújtott. Ha valaki esetleg szeretné támogatni a csapatot vagy annak adománygyűjtését, akkor az októberi indulásig még megteheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában