Pályaválasztás

2022.10.04. 15:50

Továbbtanuláshoz kaptak segítséget a nógrádi általános iskolák végzős diákjai a megyeszékhelyen

A Nógrád Megyei Kormányhivatal pályaválasztási kiállítást szervezett a Salgótarjáni Tankerületi Központ, valamint az egyházi és az önkormányzati fenntartású iskolák 7-8. osztályos diákjai számára kedden a Városi Sportcsarnokban.

G. E.

Az érdeklődők a robotika világába is bepillantást kaptak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az esemény a továbbtanulás előtt álló diákoknak nyújtott segítséget abban, hogy milyen területen és mely intézményben folytassák tanulmányaikat. Az érintettek a nap folyamán megismerhették a megyei gimnáziumok és szakközépiskolák kínálatát. Az ott folyó munkát interaktív módon, látványosan szemléltetették a kiállító intézmények. 

– Örülök annak, hogy két év kihagyás után idén újra meg tudtuk rendezni ezt a programot. A pályaválasztás ugyanis nagyon komoly kérdéseket vet fel az általános iskolák végzős diákjai számára: merre tovább, hol folytassák tanulmányaikat? Egyebek mellett ezekben a kérdésekben is igyekeztünk segítséget nyújtani ezzel a rendezvénnyel – fogalmazott Szabó Sándor főispán, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője.

Mint mondta: közel 20 éve szervezik meg a programot a Salgótarjáni Tankerületi Központ, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével. Az eseményre kétezer diákot vártak, azonban az őket kísérő pedagógusok és szülők is hasznos információkhoz jutottak a nap folyamán.

– Iskolánk minden alkalommal részt vesz a pályaválasztási kiállításon, igyekszünk a hozzánk forduló hetedikes, nyolcadikos tanulóknak betekintést adni az itt folyó munkába – mondta el Soós Balázs, a Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum harmadik évfolyamos diákja. – Sokan érdeklődnek az intézményről, ahová nem csak a megyéből, hanem az ország más részéről is járnak. 

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztatott, hogy valamennyi iskolájuk részt vett a rendezvényen, így a továbbtanulás előtt álló fiatalok és szüleik személyesen, interaktív bemutatókon keresztül juthattak fontos információkhoz. 

– Az érdeklődők a hegesztő szimulátort is kipróbálhattak, de a robotika világába is bepillantást kaptak – ismertette a főigazgató, hozzátéve: – Az elmúlt két évben a pandémia miatt online rendeztük meg a nyílt napokat iskoláinkban. Bízunk abban, hogy idén újra személyesen látogathatnak el hozzánk a diákok, hiszen így megismerhetik az intézményeket, az épületeket. A szülőket is arra biztatjuk, hogy győződjenek meg arról, milyen környezetben, milyen feltételek mellett tanulhatnak gyermekeik. A diákoknak ki kell használni minden lehetőséget arra, hogy megtalálják az őket leginkább érdeklő hivatást. 

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara standján az érdeklődők VR szemüveg segítségével ismerkedhettek meg az egyes szakmákkal, de kipróbálhatták magukat többek között a szépségápolás, a kereskedelem-vendéglátás, vagy az egészségügy területén is. 

Nagy Zille és Doborcsi Szonja, a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola nyolcadik évfolyamos tanulói elmondták, hogy a turizmus, vagy a vendéglátás területén szeretnének továbbtanulni. Eddig egri és gyöngyösi intézményekben gondolkodtak, azonban a pályaválasztási kiállításnak köszönhetően mégis elképzelhető, hogy Nógrád megyében folytatják a tanulmányaikat. 

A kormányhivatal tájékoztatása szerint október 5-én, szerdán karrierbörzével folytatódik a programsorozat a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, a balassagyarmati tankerület diákjainak pedig október 26-án, szerdán szerveznek pályaválasztási kiállítást a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában