Támogatás

2022.10.24. 12:12

Többnyire működésre költik a nyugat-nógrádi települések a kormánytól kapott kiegészítő támogatást

Mint arról már beszámoltunk, a Belügyminisztérium rendkívüli kiegészítő támogatásokról döntött a napokban. Ennek értelmében Nyugat-Nógrádban 15 település nyert el támogatást 72,8 millió forint értékben. Az önkormányzatok a helyi iparűzési adó visszafizetésre, a közüzemi számlák kiegyenlítésére, valamint az egészségügyi feladataik ellátásához igényelhettek támogatást.

L. J.

A Magyarország Kormányának a honlapján lévő tájékoztatás szerint az önkormányzatok rendkívüli támogatásának célja a települések működőképességének megőrzése, vagy egyéb, a feladatok ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása. Az ezzel kapcsolatos döntéseket a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közösen hozza meg. Az idei negyedik döntés szerint 319 önkormányzat kapott összesen 2,18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A pályázó települések elsősorban a helyi iparűzési adó visszafizetésre, a közüzemi számlák kiegyenlítésére, valamint egészségügyi feladataik ellátásához igényeltek támogatást.

Nyugat-Nógrádban Balassagyarmat 29,5 millió forintos, Csesztve 566 ezres, Dejtár 3,3 millió forintos, Drégelypalánk 10,5 milliós, Hont 278 ezer forintos, Ipolyvece 4 milliós, Nagylóc 14,2 millió forintos, Nógrádmarcal 2,8 milliós, Patak 5,4 millió forintos, Szügy és Tereske pedig településenként egymillió forint rendkívüli kiegészítő támogatásban részesült.

A legnagyobb támogatást a térségben Balassagyarmat kapta 29,5 millió forint értékben. Csach Gábor, a város polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat működésére fordítják az összeget. 

Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere arról számolt be, hogy a 10,5 millió forintos támogatásból a iparűzési adó visszafizetési kötelezettséget teljesíti majd az önkormányzat. 

Szügyben az önkormányzat önerőből korszerűsíti a közvilágítást. Frenyó Gábor, a település polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy az egymillió forintos támogatást erre a beruházásra fordítják majd. 

Kalmár Attila, Csesztve polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy az elnyert összegből a tavalyi normatíva elmaradást rendezik a Magyar Államkincstár felé. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában