Spórolnak

2022.09.14. 17:01

Bezárhat a látogatók előtt a téli hónapokra a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum

Bezárhat a látogatók előtt a fűtési szezonra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum – erről L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszélt a Hír TV Napi aktuális című műsorának hétfő esti adásában.

K. I.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban a téli gázfogyasztás csökkentésének érdekében tennék meg ezt a lépést

Forrás: Nool

Fotó: Palchuber Kinga

Az interjú fő témája a megnövekedett gázár mellett a kormány által előírt takarékossági intézkedés volt, amelynek értelmében az állami intézményeknek 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztásukat. Ez érinti a Magyar Nemzeti Múzeumot és a tagintézményeit is, ám L. Simon László szerint az intézkedés nélkül is a spórolásra törekedtek volna a magas árak miatt. 

A főigazgató kifejtette: úgy véli, hogy Magyarországon is egy, az osztrákhoz hasonló rendszert kellene bevezetni. Szerinte azon intézményeket, amelyeknél az évi látogatószám nem éri el az ötezret, illetve amelyeknek a téli hónapokban gyakorlatilag nincsen látogatottságuk, érdemes lenne bezárni a fűtési szezon idejére. Ezt az időt például restaurálásra, szakmai munkára, karbantartásra fordíthatnák a múzeumok. A főigazgató arról is beszélt, hogy egyes tagintézményeknél, például a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumnál ez valószínűleg megoldható lenne, a téli hónapokban pedig a tudományos munkával foglalkozhatnának az intézmény dolgozói, akár otthon, akár a Nemzeti Múzeum budapesti, Múzeum körúti épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában