Édesség

2022.10.08. 19:49

Száznál is több különleges tortacsoda édesítette a palotási fesztivált (fotók)

Őszi erdőket, sütőtököket, külföldi látványosságokat, gombákat megformáló, de csodaszép menyasszonyi torták is készültek az idei Palotási Tortafesztiválra. Az immár hagyománnyá vált rendezvényre az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők, a látványos finomságok elkészítésére évről évre egyre többen vállalkoznak.

N.O.

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a népszerű gasztronómiai eseményt a településen, ahol a legszebb és legfinomabb torták sorakoztak fel. A rendezvényt még 2014-ben Adorján Aranka hozta létre azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget adjanak a profi versenyzőknek és a lelkes háziasszonyoknak.

Szabó Mihály, a település polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy nem kis munka a rendezvényt összehozni, amely mostanra nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen nem csak az ország több pontjáról, de még Felvidékről is érkeztek versenyzők.

A polgármester arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban mennyit fejlődött a település. Megújult egyebek mellett az általános iskola, az óvoda, orvosi lakást hoztak létre, de járdákat is építettek. Jelenleg pedig folyamatban van például a bölcsőde kialakítása, de zajlik a turisztikai beruházás is. Hamarosan a művelődési ház elektromos hálózatát és a faluközpontot is felújítják, de számos fejlesztést szeretnének még megvalósítani.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy azok a legsikeresebb fesztiválok, amelyek gasztronómiai jellegűek. 

– Szűkebb hazánkban is számos ilyen rendezvény –  például Vanyarcon és Béren – van, amelynek híre van már, s a megyét is túllépte, ugyanakkor a legédesebb esemény egyértelműen Palotásra jellemző. A helyiek pedig méltán büszkék lehetnek erre az eseményre – tette hozzá.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: célba ért ez a rendezvény, hiszen már országos híre van.

Mint mondta, büszkék lehetünk Nógrád megyére, Palotásra és a fesztiválra is, amely összetartja az itt élők közösségét. Ez az összetartó erő formálja közösséggé a gyerekeket és a fiatalokat, valamint ide vonzza a messziről érkezőket.

Major József, a Muzsika televízió lakodalmas vőfélye meseországhoz hasonlította a rendezvényt, hiszen szerinte csodálatos alkotások születtek, amelyeknek elkészítői dicséretet és elismerést érdemelnek.

Szabó Mihály és Szó Gellért
Fotós: Sz.P. / Forrás: ool

A versenyzők alkotásait több kategóriában is díjazta a szakmai zsűri, amelynek tagjait Baracskay Angéla, Fehér Judit, Füredi Krisztián, Rimóczi László és Szó Gellért alkották.

– Egyre jobban fejlődik ez a fesztivál és a zsűri tagjai is nagyon nevesek, amely a színvonalat tovább növeli. A versenyzők is évről évre egyre többet fejlődnek. Idén pedig mintegy 110 alkotás született – közölte Szó Gellért, az elismert salgótarjáni cukrász.

Hozzátette: az értékelés során figyelembe vették a kreativitást, a megjelenést, a színek összhangját, a méretet és az ízeket is.

Az egész napos rendezvényen az édes finomságok mellett kulturális és hagyományőrző műsorokkal szórakoztatták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában