Alkotás

2022.10.12. 19:59

Pihe-puha plüssök: különleges technikával kelti életre a mesebeli figurákat a salgótarjáni alkotó

Mesebeli, pihe-puha plüssök sorakoznak Budáné Hartmann Nikolett salgótarjáni otthonában. A fiatal alkotó két évvel ezelőtt vált az amigurumi technika szerelmesévé, s azóta mintegy 1200 horgolt figura került már ki a kezei közül.

Palchuber Kinga

Nikolett oktatja is, hogyan kell az alapoktól kezdve szépen elkészíteni egy plüssfigurát

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Munkáit látva igen meglepő, de Budáné Hartmann Nikolett gyermekként még igen ügyetlennek bizonyult a kézműveskedés területén. Bár a nagymamája kötni és horgolni megtanította, sőt alkotói szakkörbe is járt egy ideig, kislányként mégsem érezte úgy, hogy később bármely technika akár hobbiként is az élete részévé válhat. Nos, Nikolett nagyot tévedett, hiszen horgolt plüssfigurái az ékes bizonyítékai annak, hogy tehetséges alkotónak született. 

Budáné Hartmann Nikolett eddig több mint 1200 plüsst horgolt már meg
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Kísérleteztem zoknimanókkal is, majd egy karácsonyi vásár standján pillantottam meg először az amigurumi figurákat. A plüssök mindig nagy szerelmeim voltak, kislányként az ágyon is alig fértem el tőlük. Nem csoda, hogy azt éreztem, milyen jó volna, ha magamnak is tudnék készíteni különféle figurákat. Oktatóvideókat kezdtem el nézni, valamint Lengyel Zsuzsanna salgótarjáni ismerősöm is sok tanáccsal látott el. Külföldi tervezők mintáin nevelkedtem, rengeteg technikát és fogást igyekeztem ellesni – emlékezett vissza Budáné Hartmann Nikolett az évekkel ezelőtti indulásra.

Hozzátette: először egy vízilót formázott meg, melyet máig nagy becsben tart, hiszen az jelképezi számára, honnan hová sikerült eljutnia. 

– Többféle fonaltípust használhatunk ehhez a technikához, a titok pedig mindenekelőtt a folyamatos számolásban és a végtelen türelemben rejlik. Plüsst horgolni időigényes munka: a kisebbek 6-8, a nagyobbak akár 16-18 órára is leköthetik az embert – mondta a plüsskészítő, aki jelenleg több mint hetvenféle amigurumit horgol. 

A róka az egyik legkeresettebb figura
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Kiemelte: a legmeglepőbb megrendelése eddig az volt, amikor egy készülendő mesekönyvhöz kellett megálmodnia egy sündisznó prototípusát. Legnagyobb kihívása Paddington mackónak, a közkedvelt mesefilm főhősének a tervezése és kivitelezése volt, de egy 90 centiméteres sündisznó alakú ülőke megalkotását is örömmel vállalta. Utóbbi egészen Németországig utazott, hiszen az sem ritka, hogy külföldről érkezik az alkotóhoz egy-egy megkeresés. Egyebek mellett Ausztriába és Amerikába is küldött már figurákat. 

– Ahhoz, hogy a tervezést is bevállaljuk, nagy jártasság kell e technikában. Két éve a horgolással foglalkozom főállásban is, mintegy 1200 horgolmány biztosan kikerült a kezeim közül. A legkedveltebb figurák a kutyák, a medvék, a sárkányok, a rókák és a sündisznók – ismertette.

Nikolett számára meglepő volt, hogy a felnőttek is szép számban érdeklődnek a termékei iránt, hiszen elsősorban a gyermekeknek szánta alkotásait. A figurák egyébként a visszajelzések alapján tartósak, sőt 30 Celsius-fokon bátran moshatók is. 

Az alkotó évekkel ezelőtt szeretett bele az amigurumi technikába
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Nincs sok szabadidőm, de imádok a két kutyámmal és a párommal sétálni. Az eredeti szakmám lótenyésztő, ezért számomra a lovaglás is igazi kikapcsolódást jelent – emelte ki a plüsskészítő, akit egyébként a szerelem csábított a fővárosból a nógrádi megyeszékhelyre. 

Nikolett folyamatosan keresi az új kihívásokat, így zsinórfonalból kisebb tárolókat is szívesen alkot. Új hobbiként most epoxigyantával kezdett kísérletezni, hogy kis kedvencei szőréből emlékőrt alkosson. Emellett a süthető gyurma, a gyertyaöntés és a szappankészítés iránt is érdeklődik, így az sem kizárt, hogy pár hónap múlva e termékekkel is megtelik a lakás. 

Oktatja is a horgolás fortélyait

Budáné Hartmann Nikolett létrehozott egy online workshopot is, hogy a kezdőket részletesen végig vezesse az amigurumi technika lépésein. – Saját tapasztalatból mondom, nincs egyszerű dolga annak, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve szeretne plüssöket horgolni. Egyszerűnek tűnhet, azonban az internetes videókat nézni nem túl időhatékony módszer. Sokan jelentkeztek már külföldről és a megyehatáron túlról is hozzám, hogy magabiztos tudást szerezzenek néhány óra alatt – ismertette Nikolett. Az alkotó mindenkinek azt tanácsolja, bátran vágjon bele az amigurumizásba, mert így odahaza bármikor bővíthető a paletta egy újabb pihe-puha, mesebeli figurával. 

Ha meg is hallgatnátok az alkotóval készített beszélgetést, kattintsatok cikkünkre:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában