Rezsicsökkentés

2022.10.16. 15:41

Folyamatos a kitermelés: csillapodott a roham Nógrád megyében a hatósági áras tűzifáért

Szeptemberben indult a hatósági áras tűzifaprogram. Az első hetekben óriási volt az érdeklődés az állami erdőgazdaságokban. Az Ipoly Erdő Zrt. arról tájékoztatott, hogy a kezdeti roham mára csillapodott, a kiszállítás folyamatos. Az akácot és a tölgyet keresik a legtöbben, azonban a program keretében csak a felkínált készletből lehet vásárolni.

Gulyás Edina

Sorban állnak az emberek a hatósági áras tűzifáért

Forrás: Shutterstock

Az energia- és gázválság ellensúlyozására hozott rendkívüli intézkedések között hirdette meg a kormány a hatósági áras tűzifa programot. A lakosság ezáltal maximált áron juthat tüzelőhöz, az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben, az ország 152 értékesítési pontján.

– Az első hetekben óriási érdeklődés volt a lakosság részéről, telefonon, elektronikus úton és személyesen is egyaránt sokan szerettek volna információt kapni, vásárolni a térségben. Munkatársaink gyors reagálásának köszönhetően az első napokban tapasztalható nagyszámú érdeklődés ellenére mindenkit sikerült regisztrálni, információkkal ellátni. Mostanra már mérséklődött az érdeklődés, a kiszállítások azonban folyamatosan zajlanak – tájékoztatott az elmúlt hetek tapasztalatairól Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. erdészetvezetője. 

Mint mondta: a térségben évek óta a legnépszerűbb az akác és a tölgy, az érdeklődés most is ezekre a legnagyobb. A tűzifaprogram keretében azonban azok, akik a mostani fűtési szezonra szeretnék beszerezni a tüzelőt, az éppen aktuális, felkínált készletből tudnak vásárolni.

– Erdőgazdaságunk megemelt kapacitással igyekszik biztosítani az igényelt tűzifát a lakosság részére. Működési területünkön folyamatos a fakitermelés, a készletre kerülő mennyiség rövid időn belül az igénylőhöz juthat. Jelenleg néhány hét várakozási idővel lehet számolni – közölte Dobó István, aki arra is kitért: – A tűzifaprogram meghirdetett feltételei szerint a hatósági áras tűzifát méterben, vagy annak többszörös hosszaiban biztosítjuk a vásárlóknak. Fontos, hogy ez a fa nem „konyhakész”, vagyis nincs felaprítva, felhasogatva.

Az erdészetvezető arról is beszámolt, hogy szintén a program feltételei között szerepel, hogy a szállításról a vevőnek kell gondoskodnia. Minden erdészet kijelölt átvevőhelyen várja a vásárlókat, illetve a szállítást végző teherautót. Ezek listája megtalálható az erdőgazdaság honlapján, de a befizetéskor munkatársaink is pontos helyszínt jelölnek meg az átvételre. Az társaság dolgozói arról is tudnak információval szolgálni, hogy mely vállalkozók alkalmasak a megvásárolt fa hazaszállítására, kivel érdemes felvenni a kapcsolatot.

– A nagy érdeklődés miatt első körben azokat igyekszünk kiszolgálni, akiknek idén télre kell a tüzelő. Vannak ugyanis olyan érdeklődők, akik már a jövő évi fűtési szezonra szeretnének tartalékolni. A kormányrendelet értelmében, a hatósági áras tűzifát a 2022/2023-as téli fűtési idényben 10 erdei köbméter mennyiségig biztosítjuk a vásárlók részére – hangsúlyozta Dobó István. 

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára fajtánként, erdei köbméterenként a következőképpen alakul: a keménylombos 30 ezer, a lágylombos 19 ezer, míg a fenyő ára szintén 19 ezer forintba kerül. A tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt fa is. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki – olvasható a kormány honlapján, ahol további részletekről is lehet tájékozódni a programmal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában